Büyükelçi Bıçaklı, Türkmen lidere veda ziyaretinde bulundu

Türkmenistan'daki 3 yıllık diplomatik görevi sona eren Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedo

Türkmenistan'daki 3 yıllık diplomatik görevi sona eren Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'a veda ziyaretinde bulundu.

Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğinin yeni bir anlam kazandığını belirten Berdimuhamedov, ülkeler arasındaki düzenli ziyaretlerin ve imzalanan anlaşmaların ikili münasebetlerin genişletilmesine önemli katkı sağladığını bildirdi.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği'nin faaliyetlerine verdiği destekten dolayı Türkmen lidere teşekkür eden Bıçaklı, Türkmen halkının elde ettiği başarılarından gurur duyduklarını kaydetti. Büyükelçi Bıçaklı ise Türkiye'nin Türk şirketlerinin Türkmenistan'daki faaliyetlerinden gurur duyduğunu ifade etti.

Görüşmeden sonra basına açıklamada bulunan Büyükelçi Bıçaklı, Türkmenistan'dan güzel anılar ile ayrıldığını ve bundan sonra da iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çalışacağını kaydetti.

Son yıllarda iki ülke arasındaki ticari ilişkiler yeni bir ivme kazandı. Son üç yılda iki ülke arasındaki diş ticaret hacmi 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıktı. 2009 yılı itibariyle Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatı 945 milyon dolar, bu ülkeden ithalatı ise 329 milyon doları buldu. 2010 yılının ilk 9 ayında söz konusu ihracat 832 milyon dolar, bu ülkeden ithalat ise 241 milyon dolara ulaştı. 2008 yılından bu yana Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatında ciddi artışlar yaşandı.

Türk müteahhit firmaları bugüne kadar 17 milyar dolar değerinde, toplam 608 projeyle Orta Asya'da en çok proje üstlendikleri ülke olan Türkmenistan'da Türkiye, en fazla taahhüt üslenen yabancı ülke konumunu koruyor.