Üsküp'te aşure ziyafeti

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki kültür ve yardımlaşma dernekleri tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen aş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki kültür ve yardımlaşma dernekleri tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen aşure gününde halka aşure dağıtıldı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı aşure gününe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Makedonya'nın aynı aşure gibi çeşni olduğunu, içerisinde değişik din, kültür ve geleneklerden insanları barındırdığını hatırlattı. Genç bir cumhuriyet olan Makedonya'nın küçük ama dünyanın ve bölgenin bir portresi olduğuna işaret eden Bakan Çelik, "Aşurede fasulye var, incir var, ceviz var, üzüm var... Makedonya da aşure gibi içerisinde Türkler yaşıyor, Boşnaklar var, Arnavutlar var. Değişik kültür, din ve gelenekler bir arada yaşatılıyor. Türkiye ile Makedonya ilişkileri de hep aşure gibi olsun. Tadı bozulmasın. Bunun için çalışmalarımızda burada soydaşlarımızın ihtiyaçlarını göz ardı etmiyoruz." diye konuştu.

Başkan Recep Altepe ise Makedonya ile kardeşliğin geliştirilmesi noktasında, gerek Bursa gerekse Türkiye olarak bu tür faaliyetlerin artırılarak sürdürüleceğini söyledi. Başkan Altepe, yalnızca faaliyetlerle değil, tüm balkanlarda olduğu gibi Makedonya'da da ecdadın emaneti olan kültürel değerlere ve tarihi eserlere sahip çıktıklarını hatırlattı.

Aşure gününün düzenlenmesine destek olan Hilal ve Ensar yardımlaşma derneklerinin başkanları ile Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti de Türkiye'ye ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'ye, Üsküp ve Makedonya'ya katkılarından dolayı teşekkür etti. Konuşmaların ardından, Başkan Altepe ve Bakan Çelik, kazanın başına geçerek, Üsküp Türk Çarşısı esnafına ve vatandaşlara aşure dağıttı.