Sürücüler, 'tipi gerçeği'ne inanmak istemiyor (Özel)

Karayolları ve trafik ekipleri, bazı geçiş güzergahlarında tipi nedeniyle yolun kapalı olduğunu sürücülere inandırmakta zorluk yaşıyor. Kar yağışının

Karayolları ve trafik ekipleri, bazı geçiş güzergahlarında tipi nedeniyle yolun kapalı olduğunu sürücülere inandırmakta zorluk yaşıyor. Kar yağışının olmadığı bölgelerde durdurulan sürücüler, kapanan yola devam etmek için ısrarcı oluyor. Karayolları 16. Bölge Müdürü Murat Elbir, "Sürücüler her yeri bulundukları mevki gibi zannediyor. Yüksek kesimlerdeki tipi gerçeğine inanmak istemiyorlar." dedi.

Coğrafi bölge olarak Türkiye'nin kar mücadelesi bakımından Sivas'ın, Erzurum ile beraber en yoğun bölge olduğunu belirten Karayolları 16. Bölge Müdürü Murat Elbir, "Coğrafi geçişlerimiz oldukça yoğun, yüksek rakımda geçişlerimiz var. Sivas merkezde olmak üzere, Kangal'da, Suşehri'nde ve Zara'da olmak üzere toplam 4 adet şubemiz var. Bu şubelerimiz kışın karla mücadele yaptığı gibi yazın ise yama bakım çalışması, hendek temizleme, ot temizleme gibi işleri yerine getiriyor. Bakım merkezlerimizi ise sadece kışın açık tutuyoruz." diye konuştu.

Kar yağışı olmadığı halde bazen trafiğe kapatmaları gereken yollar bulunduğunu dile getiren Elbir sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum bazen insanlarda 'Karayolları ekipleri çalışmıyor', 'Yol kapalı hiç kimse yok' düşüncelerine ve şikâyetlere neden oluyor. Kar yağmasa bile özellikle rüzgârın etkili olduğu geçişlerimizde arazideki karı rüzgâr yola getiriyor, tipiden dolayı görüş mesafesinin düşmesi söz konusu oluyor. Bu durum insanların sürüş ve can güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu nedenle biz bu yolları kapalı tutmak zorunda kalıyoruz. Bu tür durumlarda bazı sürücülerimiz 'Kar yağışı yok yol neden kapalı' deyip ısrarla yola gitmek isteyebiliyor. Bu durumda üzücü olaylarla karşılaşabiliyoruz. Sürücülerimizden eğer yol kapalıysa yola girmemelerini rica ediyoruz."

Sürücüleri yola çıkmadan önce gerekli tedbirleri almaları konusunda uyaran Karayolları 16. Bölge Müdürü Elbir, özellikle tedbirsiz yola çıkan araçların büyük sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti. Zincirsiz, kar tipi lastiği olmayan ve özellikle büyük araçların yolda kalıp yolu kapattığını belirten Elbir, bu durumun diğer sürücülerin ve karayolları ekiplerinin can güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.

Kritik geçiş noktaları bulunduğunu anımsatan Elbir, "Refüj mahalli olarak tabi bizim Kızıldağ, Yaraşbeli, Yağdonduran, Çamlıbel, Geminbeli gibi kritik geçiş noktalarımız var. Bu kesimlerde zincirsiz araçları trafiğe bırakmıyoruz, bunu engellemeye çalışıyoruz. Ama engelleyemediğimiz, boşluktan istifade eden araç zirve noktasına yakın yerlerde kayarak yolun kapanmasına neden olabiliyor." şeklinde konuştu.

Karayolları olarak öncelikli görevlerinin ana yolları açık tutmak olduğunu belirten Elbir, "Bizim karla mücadelede genel müdürlüğümüzün belirlemiş olduğu bir öncelik sıralaması var. Birinci öncelik açılacak yollar, ikinci öncelik açılacak yollar ve üçüncü öncelikli açılacak yollar." dedi.