Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız İle Suriye Elektrik Bakanı Kayyali'nin Ortak Basın Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye Elektrik Bakanı Ahmet Kusay Kayyali ile Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı öncesi bir araya geldi.

Yıldız, 1 milyar kilovat saat elektrik ihraç ettiklerini ve 100 milyon avro ciro oluştuğunu söyledi. Yıldız, paranın değil ihtiyacın karşılanmasının önemli olduğunu ekledi.
Mutabakat metni imzaladıklarını ifade eden Yıldız, karşılıklı tecrübeleri paylaşmak açısından önemli olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, ''Biz Avrupa'ya senkron halde çalışıyoruz, bunu Suriye ile de yapabiliriz. Bağlantının nasıl sağlanacağı konusunda mutabakat metninde bir madde yer alacak. Ayrıca Suriye'ye kendi içinde karar gereği üretimin, iletimin ve dağıtımın nasıl ayrıştırılacağı konusunda bilgi aktaracağız. Bu konuda TETAŞ, EÜAŞ ve TEİAŞ'ı görevlendirmiş bulunuyoruz'' diye konuştu.
Konuyla ilgili bir soru üzerine bugünkü toplantıların ardından Japonya'ya gideceğini belirten Yıldız, 3-4 gün sürecek ziyaret çerçevesinde Japonya Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve ilgili bakanlarla görüşmelerde bulunacağını, ayrıca finans kuruluşlarının temsilcileriyle görüşeceğini ve bir de nükleer santral ziyaretinde bulunacağını bildirdi.
Yıldız, ''Teknik görüşmeler de bu ziyaretin en önemli yanını oluşturacak. Ziyaret 3-4 gün sürecek. Çünkü bir yandan da bütçe görüşmelerinin sonuna yetişmemiz lazım'' dedi.
Suriye Elektrik Bakanı Kayyali, işbirliği konularını ele aldıklarını belirterek, Türkiye'den Suriye'yi elektrik verilmesinin devamı ve elektrik verilmesinin yönetimi üzerinde konuştuklarını dile getirdi.
Kayyali, Suriye'de yeni bir kurum inşa edileceğini söyleyerek, özel sektörün elektrik dağıtımı konusunu görüştüklerini söyledi. Kayyali, "Özellikle elektrik konusunda Türkiye- Suriye ilişkilerinden memnunuz. Bizler bu ilişkilerin sürekli gelişmesini inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kayyali ayrıca Türk şirketlerine seslenerek, Türk şirketlerinin Suriye'de yatırım yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.