Yer Kirazı Hasadı Başladı

Mersin'in Silifke ilçesinde AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen'in girişimiyle Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından 2 dönümlük arazide deneme amaçlı üretimine başlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da severek tükettiği yer kirazının (altın çilek) hasadına başlandı

Yer Kirazı Hasadı Başladı
Mersin'in Silifke ilçesinde AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen'in girişimiyle Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından 2 dönümlük arazide deneme amaçlı üretimine başlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da severek tükettiği yer kirazının (altın çilek) hasadına başlandı.
Atakent Beldesi Kapızlı Mahallesi'ndeki üretici Resul Saygılı'nın serasında ilk hasadı yapılan yer kirazı kilosu 15 TL'den satıldı.
Üretici Saygılı'nın serasındaki ilk hasada katılan İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, yer kirazının Türkiye'de ilk defa Silifke'de üretimine başlandığını, deneme amaçlı üretimi yapılan yer kirazının yöreye uyum sağladığını ve çiftçilerin bu ürüne yönlenmesi gerektiğini kaydetti.
Yer kirazı üretiminin yanında fidesinin de yetiştirilerek Denizli, Bursa ve Alanya, Antalya ve Konya'ya toplam 500 bin adet fide gönderildiğini ifade eden Gün, Türkiye'nin önemli çilek ve domates üretim merkezlerinden biri olan ilçede altın çilek diye de adlandırılan yer kirazı üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
İlçede şu anda 5 dönümlük kapalı alanda yer kirazı üretiminin yapıldığını anlatan Gün, yer kirazının kapalı alanın yanında açık alanlarda da yetiştirilebilen bir ürün olduğunu, bunun için de üreticinin bu ürünü değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.
Yer kirazının üretim maliyetinin çok düşük, getirisinin ise oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Gün, serada bir dönüm yer kirazı maliyetinin fide, ilaç, gübre, işçilik dahil toplam 2 bin 500 TL civarında olduğunu, bir dönümlük seradan ise 20 bin TL'nin üzerinde gelir elde edildiğini söyledi.
Serada domates üretimine karşı yer kirazının daha fazla kazanç getirdiğine dikkati çeken Gün, şu anda kilosu 15 TL civarında olan yer kirazının hasadına aralık ayında başlanıp temmuz ayına kadar devam edileceğiğini kaydetti.
Domates ve çileğe alternatif olma yolunda ilerleyen yer kirazının çok fazla ilaç ve gübreleme masrafının olmamasının da ayrıca bir avantaj sağladığına vurgu yapan Gün, "İlçemiz Türkiye'de ilk olarak yer kirazı üretimi yapan yer unvanına sahiptir" dedi.
Yer kirazı üretimi konusunda düzenledikleri toplantılarla çiftçileri bilgilendirdiklerini, bu ürünü değerlendirmek isteyen çiftçilere de fide konusunda yardımcı olacaklarını belirten Gün, meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı oldukça geniş olan yer kirazının sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı tüm dünyada pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanıldığını, ayrıca kurusunun da bolca tüketildiğini kaydetti.
Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazının C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olmasının yanı sıra, 100 gramında yüzde 6 şeker ihtiva etmesi sebebiyle sağlık açısından da çok yararlı bir bitki olduğuna işaret eden Gün, "Kandaki ürik asidi atması, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp kan dolaşımını düzenlemesi faydalarından sadece birkaçı. Yer kirazı öte yandan bitkisel ilaçların
yapımında kullanılmak üzere sanayide de değerlendiriliyor" dedi.
Üretici Resul Saygılı da fiyatlardan ve elde ettiği gelirden memnun olduğunu belirtip tüm çiftçilere bu ürünü değerlendirmesi tavsiyesinde bulundu.