Antalya'da Savarona Davası

Atatürk'ün yatı Savarona'da, 25 Eylül tarihinde yapılan fuhuş operasyonu kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan Kazak işadamı Tevfik A

Atatürk'ün yatı Savarona'da, 25 Eylül tarihinde yapılan fuhuş operasyonu kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan Kazak işadamı Tevfik A., yargılandığı 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde savcının hazırladığı iddianameyi 'hayal' ürünü olarak değerlendirdi. Dünyaca ünlü işadamı olduğunu ifade eden Tevfik A., "Savarona'da iddia edildiği gibi fuhuş yapmadık. Orada işadamları ve dostlarımlaydım" diye konuştu.
Atatürk'ün yatı Savarona'da, 25 Eylül tarihinde yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan Tevfik A., yargılandığı 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde savcının hazırladığı iddianameyi 'hayal' ürünü olarak değerlendirdi.
ESKİ TÜRKÇE KONUŞUYORUM
İlk kez çıktığı hakim karşısında 4 sayfalık yazılı dilekçe ile ifadesini veren Tevfik A., mahkeme heyetinin sözlü savunma yapıp yapmayacağı sorusuna, "Ben biraz özel hayatımı anlatacağım. Eski Türkçe dili konuşuyorum. Anlayabilir misiniz bilemiyorum. Gerekirse tercüman kullanabiliriz" dedi. Aylık gelirinin 300 bin ile 500 bin Euro arasında değiştiğini belirten işadamı Tevfik A., 1950 yıllarından başlayarak 1993 yılında dönemin başbakanı rahmetli Turgut Özal'a kadar dönemi anlattı.
ÖZAL'A SÖZ VERDİM
Türkiye ile Kazakistan arasında yapılan toplantılarda, rahmetli Özal'ın kendisine Türkiye'de de turizm alanında yatırım yapmasını istediğini ifade eden Tevfik A., şunları söyledi: "Özal'a söz verdim. Önce Türk vatandaşı oldum. Sonra Antalya'ya gelerek Özal'a verdiğim sözü yerine getirip otel yaptım. Açılışa da 500 saygın ve uluslararası devlet adamı davet etim. Burada turizm ve Antalya'nın tanıtımına ilişkin çalışmalar yaptım. Türkiye'nin adını dünyaya duyurdum."
TÜRK ŞEHRİNDE DOĞDUM
Gürcistan'ın Türk şehrinde doğduğunu belirten Tevfik A., sözlerine şöyle devam etti: "1987 yılında kendi şirketimi kurdum. Rusya'da kömür Kazakistan'da bakır işleriyle uğraştım. Buradan dünyanın her yerine ihracat yaptım. Burada başarılı bir çalışma yaptığım için herkes yanıma geldi. 1994 yılında ailemle birlikte Türk vatandaşı oldum. 1995 yılında çocuklarımın eğitimi için ABD'ye gittim. Fakat ben 3 çocuğumun Türklerle evlenmesini ve Türkiye'de yuva kurmasını istiyorum."
Tevfik A., duruşmanın başkanı Mustafa Zeki Söğüt'ün 'yata işadamlarını çağırıp parti düzenlediğiniz doğru mu?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Olay Savarona gemisindeki olanlarla tam anlaşılabilir. Bizlerin orada ne yaptığımız belli. Ben Rus okulunu bitirdim. Rusça bilenlerle arkadaşlık ediyorum. O gün orada bir arkadaşım eşiyle biri sevgilisiyle oradaydı. Çalışanlar ve misafir bayanlar vardı. 8 kadın 3 gün yapılan sorguda neden benim hakkımda kötü bir şey demedi."
Tutuklu kaldığı 3 ay boyunca L-Tipi cezaevinde Türkçesini geliştirdiğini ifade eden Tevfik A., şöyle konuştu: "Allah bana yardımcı oldu ve kimse benim hakkımda bir şey demedi. Savarona'daki iddialarla ilgili kültürel farklılıklar var. Ben kurgu yapmaya çalışsam, Savarona'daki baskın gibi kurgu yapamazdım. Bunların hepsi hayal ürünü. Burada bir masada bir kadınla otursan farklı gözle bakılıyor. Fakat öyle değil."
DELİL FOTOĞRAFLAR
Bu arada Tevfik A.'nın avukatlarından Süleyman Çalıkuşu, yanında getirdiği fotoğrafları delil olarak ve geri almak şartıyla mahkeme heyetine verdi. Fotoğraflarda Tevfik A.'nın dünyaca ünlü işadamları ve yatta bulunan kişilerle ailecek çekilen samimi görüntülerin olduğu öğrenildi. Diğer avukatı ise 15 Mart tarihinde Tevfik A.'nın Kazakistan'da annesinin ölümünün 1. yılını dualarla andığını belirtirken ayın 16'sında Antalya'ya geldiğini ifade ederek, "Böyle bir günde bir insan fuhuş yapmayı düşünebilir
mi?" dedi.