2011 enflasyon hedefi yüzde 5,5

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önümüzdeki yılın enflasyon hedefini yüzde 5,5 olarak açıkladı. Yılmaz, önümüzdeki üç yıla ilişkin enflasyon hede

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önümüzdeki yılın enflasyon hedefini yüzde 5,5 olarak açıkladı. Yılmaz, önümüzdeki üç yıla ilişkin enflasyon hedeflerini, "2011 yüzde 5,5 belirsizlik aralığı artı eksi 2 puan, 2012 yüzde 5, 2013 yüzde 5." şeklinde açıkladı.

Merkez Bankası'nda yaptığı toplantıyla 2011 yılı Para ve Kur Politikası'nı anlatan Durmuş Yılmaz, ilk olarak para piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirdi. Dünyadaki ekonomik görünüme göre Türkiye'nin iyi durumda olduğunu söyleyen Yılmaz, cari açığa ilişkin risklerin sınırlandırılması bakımından kamu tasarruflarının arttırılmasını istedi. Mali disiplinin sürdürülmesinin de büyük önem taşıdığına işaret ederken, "Türkiye'nin yakaladığı yüksek büyüme oranlarından kaynaklanan ek kamu gelirinin önemli bir kısmının kamu borcunun azaltılmasında kullanılması önemli." dedi.

DALGALI KURA DEVAM, DÖVİZ ALIMI 50 MİLYON DOLARA ÇIKARILDI

Orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunacağını dile getiren Yılmaz, hedefin dikkate alınmasının toplumsal refahı arttıracağını ifade etti. Yeni yılda da dalgalı döviz kuru uygulamasına devam edileceğini söyleyen Yılmaz, "2011 yılında da esnek döviz alım ihale yöntemi ile döviz alımlarına devam edilecek, ancak, 3 Ocak 2011 tarihinden itibaren düzenlenecek ihalelerde opsiyon kullandırılmayacak, düzenli deviz alım ihalelerinde günlük döviz alım tutarı 40 milyon dolardan 50 milyon dolar yükselteceğiz." diye konuştu.

Yılmaz, 2010 yılında 14,1 milyar dolar döviz alımı yaptıklarını da açıkladı. 2002 yılından itibaren 79,6 milyar dolarlık döviz aldıklarını kaydeden Yılmaz, "Döviz rezervi de 64 milyar dolarlık artış ile 19,4 milyar dolardan 84 milyar dolara ulaştı. Uzun vadeli rezerv biriktirme politikası çerçevesinde güçlü rezerv biriktirmenin önemini anlamış bulunmaktayız." dedi.