Sağlık Bakanı Akdağ: Yabancı uyruklu hekimin kısa vadede küçük bir katkısı olur

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ihtiyaç duyulan alanlarda yabancı uyruklu hekim çalışmasının bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu konuda muhalefetten de deste

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ihtiyaç duyulan alanlarda yabancı uyruklu hekim çalışmasının bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu konuda muhalefetten de destek beklediğini ifade eden Akdağ, "Bu Türkiye'deki hekim açığına, kısa vadede küçük bir katkı sağlayacaktır. Asıl olan tıp fakültelerindeki öğrenci sayısının artırılması." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hekimevi'nde düzenlediği kahvaltıda, sağlık muhabirleri ile bir araya geldi. Türkiye'deki doktor ve hemşire sayısının yetersizliğine dikkat çeken Akdağ, "Türkiye'de 100 bin kişiye 153 doktor düşerken, ABD'de bu sayı 322, Avrupa'da ise 340 civarında. Avrupa'da Arnavutluk ve Bosna hariç hemen hemen tüm ülkelerin doktor sayısı bizden fazla." diye konuştu.

Bu sene tıp fakültelerine 7 bin 500 civarında öğrenci alınacağını dile getiren Akdağ, bu sayının 10 binin üzerine çıkması gerektiğini söyledi. Ancak bu sayede 2023'e kadar doktor ve hemşire ihtiyacının karşılanabileceğini dile getiren Akdağ, "Türkiye sağlık sisteminin en önemli handikabı sağlık işgücü sayısındaki yetersizliktir." dedi. Bu tartışmalar ekseninde yabancı uyruklu hekim konusunun da gündeme geldiğini dile getiren Akdağ, "Türkiye'de ihtiyaç olan alanlarda yabancı uyruklu hekim de çalışabilmeli. Bunun için de kanun yapmalıyız, muhalefet de bize destek vermeli. Bunun milliyetçilikle, milli değerlerle çakışır bir yanı da yok. Sonuçta, kendi milletimize hizmet verecek." şeklinde konuştu.

YABANCI UYRUKLU DOKTORLAR TÜRKÇE BİLECEK

Yabancı uyruklu hekim tartışmaları sırasında, 'Türkçe bilmeyen hekimler nasıl sağlık hizmeti verecek' şeklinde eleştiriler geldiğini de hatırlatan Akdağ, "Elbette ki bu hekimler de Türkçe bilecek. Bunu kanuna da koyacağız. Türkçe bilmeyen doktorların gelmesi gibi bir şey söz konusu olamaz." diye açıklama getirdi.

Yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'deki hekim açığına kısa vadede küçük bir katkı sağlayacağını dile getiren Akdağ, "Asıl olan tıp fakültelerindeki öğrencilerin sayısının artması." ifadesini kullandı.

Muhalefet ve iktidarın bu konuda ele ele vererek gerekli kanunu çıkartması gerektiğine dikkat çeken Akdağ, 'Muhalefetin bu konuda size destek vereceğine inanıyor musunuz?' şeklindeki sorusuna "Destek olacağına inanıyorum." cevabını verdi. Bir Türk hekiminin yurt dışında hekimlik yapabildiğini kaydeden Akdağ, aynı uygulamanın Türkiye için de geçerli olması gerektiğini aktardı. Suriyeli, Filistinli, Iraklı pek çok gencin Türkiye'deki tıp fakültelerinde okuduğunu kaydeden Akdağ, "Bu gençler neden Türkiye'de çalışamasın?" diye sordu. Akdağ, Avrupa'nin hiçbir ülkesinde benzeri bir yasak bulunmadığını da vurguladı.

Yasa ile ilgili hazırlıkları en kısa sürede yaparak Meclis'e sevk edeceklerini aktaran Akdağ, 'Kanun çıkarsa, Türkiye'ye gelecek yabancı hekim sayısı ne olur?' şeklindeki soruya, "Aslında çok sayıda hekim geleceğini de beklemiyoruz." karşılığını verdi. Akdağ, başka bir soru üzerine, yasanın çıkması durumunda Avrupa'dan da yabancı hekimlerin geleceğini dile getirdi.

AFYONKARAHİSAR'DAKİ KATARAK AMELİYATLARI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, Afyonkarahisar'da özel bir sağlık kuruluşu tarafından yapılan katarak ameliyatı sonrasında bazı vatandaşların kör olduğu yönünde çıkan haberler de hatırlatıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığını kaydeden Akdağ, "Bu bilgi doğruysa en ağır şekilde ceza verilecektir." dedi.