Putin, Larry King'le geri dönüyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin CNN'in ünlü program yapımcısı Larry King'e konuk oldu. Bugün yayınlanması beklenen programda Putin önemli açıklamalarda

Rusya Başbakanı Vladimir Putin CNN'in ünlü program yapımcısı Larry King'e konuk oldu. Bugün yayınlanması beklenen programda Putin önemli açıklamalarda bulundu. Salı günü kaydı alınan röportajın bir kısmı basında yer alırken, Putin'in King'e 2000'de verdiği röportajla dünya gündeminde yer almaya başlamasına dikkat çekiliyor. Kursk deniz altısının Ağustos 2000'de batmasının ardından King'in sorularını yanıtlayan Putin eleştirilere 'o battı' diyerek cevap vermişti. 77 yaşında olan ünlü programcının bugüne kadar yaklaşık 40 bin röportaja imza attığı belirtiliyor. Özel yaşamı, kızları, Rusya'nın iç politikaları, uluslararası sorunlar ve Rusya'nın geleceği ile ilgili onlarca soruya cevap veren Putin'in King'le röportajı, 2012'de Putin'in yeniden Kremlin'e döneceği yorumlarını güçlendiriyor.

ŞARKI SÖYLEYEREK İNGİLİZCE ÖĞRENİYOR

King'e İngilizce eğitimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Putin, "Benim İngilizcem çok kötü. Sizinli İngilizce konuşurken hiç hata yapmamam gerekiyor. Ben öğretmenimle farklı İngilizce şarkılar söylüyoruz. Bu bir dersten çok oyun havasında..." dedi. King'i Moskova'ya davet eden Putin, kendisi ile o zaman İngilizce konuşabileceğini söyledi. İngilizce bir çok konuşmayı anladığını kaydeden Putin, resmi olmayan ortamlarda konuşmayı denediğini kaydetti. Rusya Başbakanı 2014 Kış Olimpiyatları'nın tanıtımında 2007'de İngilizce sunum yapmıştı.

KIZLARININ GÖZ ÖNÜNDE OLMASINDAN ENDİŞE EDİYOR

İki kızı ve eşinin televizyonlarda ve kamuoyunda görünmemesi ile ilgili soruya cevap veren Putin, Rusya'nın terörle bir çok problemi olduğunu söyledi. Aile üyelerinin, çocuklarının ve özellikle de onlar kızsa güvenliklerini sağlamanın önemli görevlerinden biri olduğunu ifade eden Putin, "Onlar sıradan bir hayat yaşıyor. Üniversiteye gidiyorlar. Hallerinden memnunlar. Arkadaşları ve her şey yolunda. Onları sahneye sürmenin gerekli olmadığını düşünüyorum. Onlar da zaten bunu istemiyor" dedi.

Eşi Lyudmila'nın First Lady olmaktan memnun olup olmadığı sorusuna ise Rusya Başbakanı, "O First Lady değil" diyerek karşılık verdi. Rusya'da devlet başkanının eşinin First Lady olduğunu belirten Putin, eşinin çok göz önünde olmayı sevmediğini de ifade etti.

2012 İÇİN "ZAMAN GÖSTERECEK" DEDİ

2012'de yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden Kremlin'e dönebileceği ile ilgili iddialara cevap veren Putin, "Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le yakın bir şekilde çalışıyoruz. Rus halkının çıkarları doğrultusunda 2012 ile ilgili karar alacağımızı daha önce de açıklamıştık" dedi. Seçimler için daha zaman olduğunu da hatırlatan Putin, "Nisan 2012'de başkanlık seçimleri. Bir kez daha söylemek isterim ki ülkenin ekonomik sosyal ve siyasi durumunu dikkate alarak birlikte karar alacağız" dedi.

İRAN'IN NÜKLEER SİLAH EDİNMEK İSTEDİĞİNE İNANMIYORUZ

İran'ın nükleer silah üretmek istediği konusuna Rusya'nın inanmadığını ifade eden Putin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın da çalışmalarını desteklediklerini ve durumun netlik kazanmasını istediklerini ifade etti. İran'ın 20 yıldır nükleer programını sürdürdüğüne dikkat çeken Rusya Başbakanı, "İran son günlerde bu ya da şu şekilde UAEA ile işbirliği içinde... Teorik olarak kitle imha silahlarının yayılma ihtimaline karşı ilgiliyiz. Bu konu İran dahil tüm ülkelerle ilgili. Aynı zamanda İran'ın nükleer silah edinmek istediği konusuna da inanmak için yeterli bir zemin olmadığını düşünüyorum... İran'ın UAEA'nın denetiminde uluslararası hukuka uygun olarak nükleer enerji elde etme hakkının olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

AJANLAR UYUYAN YAPIDA ÇALIŞIYORMUŞ

ABD'de yakalanan ve takas edilen ajanlarla ilgili değerlendirmede bulunan Putin, bu insanların öncelikle saygıyı hak ettiklerini söyledi. Ajanların hiç bir zaman ABD'nin aleyhine çalışmadıklarını da vurgulayan Putin, "bilindiği gibi bunlar uyuyan yapılardı. Ancak kriz döneminde, diplomatik bağlar koptuğu zaman harekete geçerler. Allah'a şükür ki Rusya-ABD ilişkilerinde böyle bir durum olmadı ve gelecekte de olmamasını ümit ederim" temennisinde bulundu.

Kendine bağlı herhangi bir ajan ağı olup olmadığı ile ilgili soruyu Rusya Başbakanı, "Her ülkenin -buna ABD de dahil- kendine özel istihbarat ağı var. Bizim istihbarat ağımız da ABD'ninkinden farklı. Allah'a şükür ki bizim ajanlarımız adam kaçırma, gizli hapishaneler ya da işkencelerle gündemde değil..." şeklinde cevapladı.

FÜZE KALKANINDA ANLAŞMA OLMAZSA, KARŞILIK VERİRİZ

Füze kalkanı ve nükleer silahsızlanma anlaşmaları ile ilgili soruları yanıtlayan Putin, kendilerinin Amerika'nın sınırında füze koymaya çalışmadıklarını ABD'nin kendi sınırlarına füze yerleştirmek istediğini hatırlattı: "Örneğin deniyor ki, İran'ın nükleer tehdidine karşı bu füzeleri yerleştiriyor. Ancak şimdi Tahran böyle bir silaha sahip değil. 2015'e kadar böyle bir sistemin kurulması bizim nükleer kapasitemizi zayıflatır. Biz de buna karşı bir kısım önlemler almak zorunda kalabiliriz... NATO çatısı altında 'bilgi paylaşımını öngören ortak füze kalkanı' ile ilgili çalışmaların sonuç vermesini umuyoruz"

ABD BİZİM İÇİŞLERİMİZE KARIŞMASIN

Putin WikiLeaks'den yayınlanan ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Rusya'da demokrasinin olmadığı ve Rus hükümetinin de istihbarat servisleri tarafından yönetildiği yönündeki değerlendirmelere sert tepki gösterdi. ABD'ye Rusya'nın içişlerine karışmaması yönünde çağrıda bulunan Putin, "Biz kendilerine sistematik bir kısım sorunlardan bahsettiğimizde içişlerimize karışmayın diyorlar... Ben de kendilerine bizim içişlerimize karışmamalarını tavsiye ederim..." uyarısı yaptı.

Gates'i tanıdığını, çok kötü de bir uzman olmadığını hatırlatan Putin, "Gates CIA'ın yöneticilerinden biri idi... Şimdi de Savunma Bakanlığı yapıyor. Eğer demokrasi konusunda ABD'nin en iyi uzmanı olmuşsa, o zaman bu konuda sizi tebrik etmek isterim" imasında bulundu. Belgelerde yer alan Batman ve Robin nitelemesini de "küstah ve ahlaksız" olarak eleştiren Putin, daha önce de benzer sızmaların olduğunu, bunların bir felaket olmadığını da belirtti.