Kırgızistan'da koalisyon hükümeti meclis başkanı seçemeyince dağılmanın eşiğine geldi

Kırgızistan'da kurulan koalisyon hükümeti, ilk oylamada meclis başkanını seçemeyince dağılmanın eşiğine geldi. Meclis başkanlığı için aday gösterilen

Kırgızistan'da kurulan koalisyon hükümeti, ilk oylamada meclis başkanını seçemeyince dağılmanın eşiğine geldi. Meclis başkanlığı için aday gösterilen koalisyonun ortaklarından Ata Meken Partisi Başkanı Ömürbek Tekebayev, yapılan gizli oylamada seçilemedi.

Bunun üzerine koalisyon hükümeti Başkanı Almazbek Atambayev, meclis başkanlığı için yeni bir adayın oluşturulan koalisyon tarafından gösterilmesini önerdi. Atambayev," Kırgızistan'da bir yıla yakındır, yasal bir hükümet yok. Kış mevsimi geldi, ülkemizde soğuk havalar hakim olmaya başladı. Halk bizim ne yapacağımızı bekliyor. Ben koltuk için savaşmıyorum, hükümeti kurabilecek ve meclis başkanını seçebilecek partiler varsa yapsın.' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yaşanan gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva meclise giren 5 parti başkanı ile bir araya geldi. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, koalisyon hükümetinin son durumu ve meclis başkanı seçimin ele alındığı belirtiliyor.

Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılan genel seçim sonrası meclise giren partilerin hiç birinin tek başına yeterli çoğunluk sağlamayınca Otunbayeva koalisyon hükümetini kurma görevini Sosyal Demokrat Parti Başkanı Almazbek Atambayev'a verdi. Atambayev diğer partilerle yaptığı görüşmeler neticesinde Ata Meken ve Respublika ile koalisyon oluşturdu.

Meclis genel oturumunda Atambayev başkanlığındaki koalisyon hükümeti genel oylamada kabul edilirken, meclis başkanlığına aday gösterilen Tekebayev seçilemedi. .