Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Gerçekleşen İhracatta Yüzde 30 Artış

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2010 Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ihracatta geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış olduğu belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, görev bölgelerinde yer alan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2010 yılı Ocak-Kasım aylarında yapılan ihracatın 1 milyar 253 milyon 484 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı döneminde 962 milyon 195 bin dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Gürdoğan, yüzde 30 oranında bir artış yaşandığını kaydetti. Gürdoğan, aynı dönemde ihracatın iller bazındaki dağılımının ise Trabzon'dan 914 milyon 426 bin dolar, Rize'den 283 milyon 541 bin dolar, Artvin'den 55 milyon 246 bin dolar, Gümüşhane'den ise 269 bin 248 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında 497 milyon 995 bin 872 dolar ile fındık ve mamulleri birinci sırayı alırken, 334 milyon 357 bin dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve 224 milyon 417 bin dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı.
Bölgeden gerçekleşen ihracatta iller bazında sırasıyla, Trabzon ili ihracatında yüzde 27 oranında, Rize ilinden yapılan ihracatta yüzde 39 oranında ve Artvin ilinden yapılan ihracatta yüzde 55, Gümüşhane ilinden yapılan ihracatta ise yüzde 100 oranında artış olduğunu ifade eden Gürdoğan, 2010 yılı Ocak-Kasım aylarında 89 değişik ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Fransa, Almanya ve İtalya olduğunu kaydetti.

İHRACATÇILARIN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR
Gürdoğan, döviz kurlarının ihracat aleyhine seyreden durumuna rağmen ihracattaki yaşanan bu artışın kendilerini gururlandırdığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ancak, ihracatçımızın bunca serzenişine rağmen döviz kurlarının ihracat aleyhine seyrettiği bu politikaya devam edilmesi, ithalatın kat kat artması, para politikalarının sadece spekülatif kaynaklı para girişlerini teşvik etmesi ihracatçılarımızı gelecek açısından endişelendirmektedir. Bir çok ülke döviz kurlarına müdahale ederek, ithalatını kontrol altına alması ve ülkelerine yatırım amacı dışında sadece spekülatif amaçlı kazanç sağlamak için giriş yapan sıcak para üzerinden vergi almasına rağmen, ülkemizde para kurulunun bu duruma seyirci kalması ihracatçılarımızın büyük tepkisini toplamaktadır. Kurlara müdahale edilmeyen her yeni günde ihracatımızın ithalatı karşılama oranı biraz daha düşmektedir. Maalesef ihracatçımız yetkili ve etkili kesimleri ülke istihdamının ve yatırımının en büyük kaynak noktası olan ihracatın desteklenmesinde en önemli enstrümanın para politikası olduğu hususuna hala inandıramamıştır. Dünya piyasalarında yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde, ihracatçımızın rekabetçi kur rejimi yönünde desteksiz kalması, önümüzdeki yıllarda bu ihracat artışını sürdürmemiz konusunda ayağımıza pranga olacaktır. Özellikle yakın komşu Ülkelere dahi yaptığımız ihracatlarda maliyetlerin her geçen gün daha da artması, rakip ülkelerin ihracatçılarını yüksek oranlı desteklerle sübvanse etmesi pazar payımızın her geçen gün azalmasına sebebiyet vermektedir. Şu anda bölge ihracatımızda yaşanan sıkıntılar içinde ihracatçılarımızın şikayet konusu yaptığı sorunların başında döviz kurları, nakliye maliyetlerinin yüksekliği ve finansman sıkıntıları yer almaktadır. Şu anda ihracatımızda görülen artış trendinin en önemli unsuru hammadde niteliğindeki ürün birim fiyatlarında yaşanan artışlardan kaynaklandığı gerçeği dikkate alınarak, önümüzdeki dönemlerde ihracat artışının sürdürülebilir kılınması açısından bu sorunlarımızın aşılması büyük önem ihtiva etmektedir."

ADLER LİMANI'NDA SONA GELİNDİ
Rusya Federasyonu Sochi Limanı'nın kapatılmasının ihracatı olumsuz olarak etkilememesi açısından alternatif olarak tespit edilen Adler Limanı'nın bir an önce açılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü de hatırlatan Gürdoğan "Dış Ticaret Müsteşarlığımız koordinasyonunda yürüttüğümüz çalışmalar son aşamaya gelmiş olup, Adler Liman İşletmesi ile hazırlayacağımız protokol bu ay içinde imzalanarak bu protokolle liman ücretlerinde ihracatçılarımıza yüzde 30 oranında indirim sağlanmış olacaktır. Ayrıca, devamında liman yakınlarında ihracatçılarımıza içinde depo, antrepo, soğuk hava deposu, showroom ve ofislerin yer aldığı bir lojistik merkez yapılarak işletmesi Birliğimiz önderliğinde kurulacak şirket kanalıyla yapılacaktır. Bu lojistik merkezin hayata geçirilmesi de Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızın arttırılmasına büyük katkısı olacağına inanmaktayız" ifadelerini kullandı.