'Değişim Olmadan Mühendislik Olmaz'

Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof

'Değişim Olmadan Mühendislik Olmaz'
Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yunus Çengel, Melikşah Üniversitesi akademisyenleri ve idari personeli ile "Karşılaştırmalı Olarak Türkiye'de ve Batı Ülkelerinde Yüksek Öğrenim" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
'Türkiye'de ve Batı Ülkelerinde Yüksek Öğrenim' başlığı altında gerçekleştirdiği konferansta mühendislik eğitiminde bazı prensiplerin uygulanmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Yunus Çengel, "Gazetedeki bir habere göre elektrikle şarj edilen bir otomobil var. 18 liralık enerji ile 120 kilometre gidiyor, bunu alın inceleyin doğru mu yanlış mı? Tüketilen enerji 8 liraya mal edilebilir mi? Bunu araştırıp geliştirmek mühendisliktir'' dedi. Gazetelerde yer alan enerjinin korunuşu kanununa aykırı, buluş olarak lanse edilen haberlere de itibar eden kişinin mühendis olamayacağını, sağlam bir eğitim almış kişinin bunlara önem vermeyeceğini belirtti. Mühendislik eğitimi alınmasının önemine de vurgu yapan Çengel, ''Şu an kullandığımız telefon, dizüstü, iphone ve televizyon gibi aletleri mevcut teknolojiyle gelecekte insanların kullanması garip olur. Mühendisler mevcut teknolojiyi ileriye taşıyıp, geliştirip insanlığa faydalı olmalıdır'' dedi. 'Mevcut teknoloji bize yeter, geliştirmeye gerek yoktur' anlayışıyla da mühendislik eğitiminin anlamsız olacağını belirten Çengel, ''İnsan iyi ve kötü yönde değişen bir varlıktır. Değişim iyi yönde de kötü yönde de olabilir. Önemli olanın ise olumlu yönde olmasıdır'' şeklinde konuştu. Hayal etmeden bir şeyin geliştirilemeyeceğinin de altını çizen Çengel, ''Hayal etmemeyi denesek o da zordur, hayal etmek bizim bir parçamızdır. Hakikaten bir şeyler geliştirmek için hayal gücünün çok iyi olması lazım. Biz iyi bir hayal gücüne sahip değilsek, iyi bir tasarımcı ve gelişmeci olamayız. Hayal etme bilgiden daha önemlidir. Bilgi, hayal gücü olmadan bir değer taşımaz'' dedi.
Ardından günün anısına Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca tarafından Prof.Dr. Yunus Çengel'e plaket verildi.