Bursa'nın deprem haritası çıkarılıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokol ile kentin sınırları içerisinde zemin sınıflanması ve si
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve TÜBİTAK-MAM Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Demirel arasında imzalanan protokol ile 3 yıllık bir çalışma hedeflenirken, bu çalışma sonucu kentteki jeolojik ve jeofizik veriler ortaya çıkacak.
Tarihi belediye binasında, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve TÜBİTAK-MAM Enstitü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan'ın da katıldığı protokol imza töreninde Başkan Altepe, Bursa'nın geleceği için sağlıklı bir kent inşa etmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin 1999 yılında Marmara Depremi gibi büyük bir felaketi yaşadığını hatırlatan Başkan Altepe, şunları söyledi:
"Hedefimiz, aynı sıkıntıları bir daha yaşamamak. Büyük depremden sonra Türkiye'de birçok şey değişti. İnşaat firmaları yeniden yapılanmaya gitti. İmar yönetmelikleri ve planlamalar yeniden elden geçirildi. Bizler de alınacak gerekli acil tedbirleri aldık. Konusunda uzman kişilerle çalışarak, deprem öncesi tedbirlerle ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Bugün de bir adım daha ileriye giderek kentin geleceğini etkileyecek incelemeleri TÜBİTAK-MAM ile birlikte başlatıyoruz."
"KENTİN JEOLOJİK VE JEOFİZİK VERİLERİ ORTAYA ÇIKACAK"
Protokol ile Bursa için Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi'nin başlatıldığına dikkat çeken Başkan Altepe, "Bu proje ile kentin genelindeki tehdit oluşturabilecek kırık zonları ve belirlenecek olan derin ana kaya yapısında incelemeler yapılacak. Deprem senaryoları sismik tehlike değerlendirme çalışması yapılacak. 910 bin dolar değerindeki bu projenin 700 bin doları Bursa Büyükşehir Belediyesi, 210 bin doları ise TÜBİTAK-MAM tarafından karşılanacak. Çalışmalar için gerekli tüm alet ve gereçler sağlanacak. İncelemeler sonucunda kentin jeolojik ve jeofizik verileri ortaya çıkacak." diye konuştu.
"ÇALIŞMA TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK"
TÜBİTAK-MAM Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Demirel ise bu projenin Bursa'da bir ilk olduğunu belirterek, Türkiye'nin diğer bölgelerinde yapılacak çalışmalara da örnek olacağına inandığını kaydetti.
TÜBİTAK-MAM Enstitü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan da projenin teknik detayları hakkında bilgi verdi. Projenin 3 yıl süreceğini kaydeden Doç. Dr. İnan, Marmara'nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, özellikle il ölçeğinde Bursa'yı tehdit eden fay ve kırıklara dikkat çekti.
Marmara Bölgesi'nde insanların hissetmediği yüzlerce deprem olduğunu belirten Doç. Dr. İnan, "Bursa'da İnegöl'den gelen fay kırığı var. Çalı-Mustafakemalpaşa yönündeki fay kırığı ve İznik-Gemlik fay hattı var. En önemlisi de Marmara Denizi'nin ortasından geçen Marmara ana fay hattı var. 6,5 şiddetinden büyük bir deprem yaşandığında Bursa'yı ciddi derecede etkiler. Ancak nereyi nasıl etkileyeceğinin cevabı yok. Yapılacak bu araştırma ile Bursa'da hangi zeminin hangi deprem dalgasıyla ne kadar etkileneceğini tespit edebileceğiz. 3 yıllık bir çalışma sonucunda Bursa'nın deprem risk haritası ortaya çıkacak. Bu çalışmalar sayesinde Büyükşehir Belediyesi'nde deprem konusunda tecrübeli bir ekip oluşacak." şeklinde konuştu.
Başkan Altepe ve Dr. Mehmet Demirel, konuşmaların ardından, 3 yıl sürecek projenin protokolünü imzalayarak Bursa'ya hayırlı olmasını dilediler.