Bakan Akdağ: Bu şekilde tarama yapmak tıp merkezinin haddine değil
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Afyonkarahisar'da kör eden ameliyatlarla ilgili, "Bu şekilde tarama yapmak bir tıp merkezinin haddine değil. Bu iş, mevcut
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hekimevi'nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında sağlık muhabirleri ile bir araya geldi. Akdağ'a, Afyonkarahisar'da bir sağlık kuruluşunun göz muayenesi nedeniyle bazı vatandaşların kör olduğu yönünde çıkan haberler de hatırlatıldı. Konuyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini kaydeden Akdağ, "Aslında basına akseden tarafı ile böyle bir özel tıp merkezinin bir köyde veya köylere gidip bir araç ile tarama yaptığı ve daha sonra da ameliyat sonrasında aynı köyde bu problem ortaya çıktığı yönünde bir bilgi var. Bu bilgi doğruysa, ki soruşturma çok kısa bir sürede bunu açığa çıkartacaktır, gereken en sert biçimde yerine getirilecek. Bir defa bu şekilde tarama yapmak da bir tıp merkezinin haddine değil. Bu iş şu anda Türkiye'de mevcut mevzuatımıza göre suç oluşturuyor. Dolayısıyla gerekeni elbette yapacağız. Sanıyorum, vatandaşlar da sağlık kuruluşu hakkında suç duyurusunda bulunmuşlar." diye konuştu.
SODALARA ÇOCUKLAR İÇİN UYARI ETİKETİ
Bakan Recep Akdağ, başka bir soru üzerine sodalarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Sodanın içinde bir takım minareler olduğunu, içeceğe tadını da bu minarelerin verdiğini hatırlatan Akdağ, "Bu minarelerin içeriği itibariyle 7 yaşından küçüklere içirilebilecek miktarlar açısından ailelere uyarı anlamında, etiketlere uyarı yazıları koydurduk." dedi.
TAM GÜN İLE İLGİLİ GEREKÇELİ KARAR EN KISA ZAMANDA AÇIKLANMALI
Akdağ, bir soru üzerine Anayasa Mahkemesi'nin tam gün konusundaki gerekçeli kararını halen açıklamadığını hatırlattı. Akdağ şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi tarafından bu gerekçenin bir an önce yazılması lazım. Bu gerekçeye göre yeni düzenlemeler yapacağız, gerekirse yeni kanuni düzenlemeler yapacağız. Vatandaşımızın, annesini, babasını, dedesini, ninesini sırtında muayenehanelere çıkarma dönemi artık bitmiştir. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzman hekim arkadaşlarımızın yüzde 92'sinin muayenehanesi yok. Şubat ayından itibaren, üniversite hastanelerinde vatandaştan bugün alınabilen özel muayene ve özel ameliyat paraları da artık alınamayacak. Bu sistemi tarihin çöplüğüne göndermek zorundayız."
Geri kalan yüzde 8'lik kısımda ise özellikle kadın doğumcuların bulunduğunu aktaran Akdağ, "Dolayısıyla hamilelerin, ciddi kadın hastalığı olan kardeşlerimizin kadınların, muayenehanelere taşınmasına razı değiliz." dedi. Bu hususta hamile ve kadınların kendilerine destek vermesi gerektiğini ifade eden Akdağ, kadın örgütlerine şöyle seslendi:
"Bugüne kadar hiçbir destek görmedik. Enteresandır. Vatandaşın hukukunu, kadınların hukukunu korumak sadece Sağlık Bakanlığı ve hükümetin işi değil. Birçok konuda seslerini yükseltiyorlar. Bu konuda da cesurca yükseltmeliler. Mecbur mu bu ülkede yaşayan kadın hastalığını tedavi ettirmek için muayenehaneye gitmeye. Hastanedeki ultrason cihazını benim görevim değil, ya da bilmiyorum çalıştıramıyorum diyen bir kişi, muayenehanede ultrason çalıştırıyorsa, siz bunu kabul eder misiniz? CHP bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürerek büyük bir hata yaptı. Bundan dönsünler."
"HASTANE RANDEVU SİSTEMİ, SSK'NIN UYGULADIĞI RANDEVU SİSTEMİ İLE KARIŞTIRILMASIN"
Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde, ciddi ve kapsamlı değişiklikler yapıldığını söyleyen Akdağ, 9 ilde merkezi randevu sisteminin hayata geçirildiğini hatırlattı. Şu anda günde yaklaşık 8 bin kişinin bu hizmetten faydalandığını ifade eden Akdağ, "Bu sistem hem hasta hem de hekimin işini kolaylaştırıyor. Bu sistem ile hasta muayene işlemleri de disipline olacak. Hekim, o gün kendisine gelecek hastaları bilecek." dedi.
Merkezi hastane randevu sisteminin SSK'nın bir dönem uyguladığı randevu sistemi ile de karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Akdağ, "O sisteme genelde ulaşamazdınız. Dijital kayıta bağlı, iyi işlemeyen bir sistemdi. Biz bunu iyi eğitilmiş canlı operatörlerle yürüteceğiz." diye konuştu. Akdağ, sistemin 2011 yılında ülke genelinde yaygınlaştırılacağını belirtti.
KIRSALDAKİ VATANDAŞA İLACI DOĞRUDAN ULAŞTIRILIYOR
Eczacılar Birliği ile yapılan protokol gereği şu anda 30'un üzerinde ilde kırsalda vatandaşlara doğrudan ilaç ulaştırıldığını aktaran Akdağ, "Aile hekimleri kırsalda muayene ettikleri hastaların reçetelerini il veya ilçe merkezlerinde sırası gelen eczaneye teslim ediyor. Eczaneler de ilaçları bir şekilde vatandaşa doğrudan ulaştırıyor. 2011'de bu sistemi de yaygınlaştıracağız." dedi.
SGK'nın ödeme sisteminde de bazı değişikliklere gidildiğini aktaran Akdağ, "Mesela bugünkü sistemde fıtık ameliyatı ücreti sabittir. Oysa yeni sistemde, belli puanlandırmalarla yaşlı veya diyabet hastası, kalp hastası olanların fıtık ameliyatının ücretlendirilmesi daha farklı olacak." diye konuştu.