Ambulans Helikopter Hayat Kurtarıyor

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 12 Şubat 2009 tarihinden itibaren hizmet veren 112 helikopter ambulans, dün Torbalı'da motosikletiyle kamyonun altına giren 25 yaşındaki Davut Yaman'ı taşımak için havalandı

Ambulans Helikopter Hayat Kurtarıyor
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 12 Şubat 2009 tarihinden itibaren hizmet veren 112 helikopter ambulans, dün Torbalı'da motosikletiyle kamyonun altına giren 25 yaşındaki Davut Yaman'ı taşımak için havalandı. Helikopter ambulans, Torbalı'nın Atatürk Mahallesi'nde motosikletiyle kamyonun altına giren Yaman'ı 7 Eylül Stadı'ndan alıp Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü. Hizmete girdiği günden bu yana Torbalı'ya 24 defa gelen ambulans helikopter, Torbalı'dan İzmir'e havadan hayat köprüsünü oluşturdu.
Hava ambulansları 2008 yılında Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Erzurum'da, bir yıl sonra da İzmir'de faaliyete geçirildi. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan hangarda konuşlandırılan helikopter, 12 Şubat 2009 tarihinde İzmir ve Ege Bölgesi'ne hizmet vermeye başladı. Kara ambulansının ulaşamayacağı dağlık ve sarp bölgelere inebilen helikopter, şimdiye kadar Torbalı'ya 24 defa geldi. 6'sı otoyol kazası, 18'i de Torbalı içinde çeşitli nedenlerden (kalp krizi, kaza, vs..) dolayı durumu kritik olan hastaları İzmir merkez hastanelerine taşıdı.
Olay şu şekilde gelişti, Torbalı'da bulunan Atatürk Mahallesi'ndeki Bahçelievler Caddesi üzerinde saat 11.00 sıralarında kaza meydana geldi. 35 TLS 78 plakalı motosikletiyle 1509 Sokak'tan caddeye çıkan Davut Yaman, 35 TJC 74 plakalı kamyonuyla cadde üzerinde seyir halinde ilerleyen Özcan Y. (44)'nin kullandığı kamyona çarptı. Bir anda kamyonun altına giren Yaman, ağır şekilde yaralandı. Ambulans ile Torbalı Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 25 yaşındaki gencin durumu kritik olması nedeniyle İzmir 112 Acil İstasyonu'ndan ambulans helikopter talep edildi. Kısa sürede Torbalı'ya gelen helikopter ile Ege Üniversitesi Hastanesi'ne gönderilen Yaman'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. İzmir 112 helikopter ambulans ekibi, Türkiye'de 17 bölgede faaliyet gösteren helikopter ambulanslar içinde 'en çok hasta taşıyan' unvanını elinde bulunduruyor. Sağlık Grup Başkanı İsmail Arslan, helikopter ambulansın Torbalı'da müdahale ettiği vaka sayısının 24'e ulaştığını açıkladı. Çok zor bölgelerden hasta alıp sağlık kuruluşlarına taşıdığını anlatan Arslan, "Vatandaş, bu hizmetimizden çok memnun. Helikopter ambulans, 112 Acil Sağlık hizmetlerimizin kalitesine kalite kattı" dedi. Zengin fakir demeden herkese ücretsiz hizmet verdiğini vurgulayan Sağlık Grup Başkanı Arslan, "Bundan 10 yıl önce vatandaşlar, kara ambulansına binmek için benzin parası verirdi. Şimdi ise uçak ve helikopter ambulansa ücretsiz biniyorlar" şeklinde konuştu.