Erdoğan: İsrail, barış istediğini kanıtlamalı

Türkiye'nin, Şam ile Tel Aviv arasındaki arabuluculuk rolünü değerlendiren Başbakan Erdoğan, İsrail'i barışı istediğini söylem ve eylemleriyle kanıtla

Türkiye'nin, Şam ile Tel Aviv arasındaki arabuluculuk rolünü değerlendiren Başbakan Erdoğan, İsrail'i barışı istediğini söylem ve eylemleriyle kanıtlaması gerektiğine dikkat çekti.

Suriye haber ajansına konuşan Erdoğan, Ortadoğu barışında nihai bir çözüme ulaşılması için Suriye ve İsrail arasındaki anlaşmazlığın da giderilmesi gerektiğini vurguladı. Suriye yönetiminin Ankara'nın bu yöndeki arabulucu rolüne bağlılığının, barış ve istikrarın sağlanmasına verdiği önemi kanıtladığını vurgulayan Erdoğan, İsrailli yetkililerin de Ankara'nın bu konuda dürüst bir rol oynadığını kabul ettiğini hatırlattı.

İsrail'in Gazze'ye saldırısı nedeniyle Türkiye aracılığıyla önemli mesafe kat eden sürecin durduğunu dile getiren Erdoğan, İsrail'i barışı istediğini söylem ve eylemleriyle ciddi bir şekilde kanıtlaması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ABD ve AB'den de Türkiye'nin bu konudaki rolünü idrak etmelerini ve İsrail'i barış sürecini sabote eden politikalarını değiştirmeye zorlamalarını istedi. Erdoğan, 'Türkiye-İsrail ilişkilerinde olabilecek herhangi bir olumlu gelişmenin şüphesiz bu konuda olumlu yansımaları olacağını' da sözlerine ekledi.

BEŞŞAR ESAD: BARIŞ İÇİN MUHATABIMIZ YOK

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise, İsrail'deki hükümeti 'radikal' olarak nitelendirdi ve karşılarında barış için muhatap bulamadıklarında yakındı.

Alman Bild gazetesine konuşan Esad, "Barışa hazırız ve buna ulaşmak için elimizde net bir plan var. Ama bunun için bir muhatap gerekli ve şu ana kadar bunu göremedik." dedi. İsrail halkının radikal bir hükümeti işbaşına getirdiğini vurgulayan Suriye lideri, bu hükümetin barışa ulaşamayacağını söyledi. Esad, "İsrail halkı bu durumu değiştirir mi, bilmiyoruz." dedi.

Suriye, İsrail'in 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'nde tamamen çekilmesini istiyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Suriye ile masaya 'önşartsız' oturmak istediklerini belirtiyor.