Kafkaslar Yılın 'En'lerini Seçti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Hoolywood yönetmenlerinden Muhittin İzzet Kandur ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Hoolywood yönetmenlerinden Muhittin İzzet Kandur ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kafkas Diasporası haber sitesi tarafından yılın en iyileri seçildi.
Kayseri merkezli haber sitesi 'www.kafkasdiasporasi.com'un bu yıl dördüncüsünü düzenlediği anketle çeşitli dallarda yılın enlerini seçti. Kafkas tarihine, kültürüne, sosyal hayatına katkı sağlayan isimler arasında düzenlenen ankette en çok oy alanlara, Büyük Samsun Oteli'nde gerçekleştirilen törenle ödülleri verildi. Etkinlik Ödül töreni, Kafkas resim ve fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından, Kafkas halk dansları gösterisi ile başladı. Ödül töreninde konuşan www.kafkasdiasporasi.com haber sitesi Genel Yayın Yönetmesi Oğuz Berk, ödül alanlara dünyada yok olmaya yüz tutmuş bir kültürün yaşatılması adına verdikleri katkı için teşekkür ederek, vatan için savaşlarda dökülen her kanda paylarının olduğunu, herkes kadar vatanın sahibi olduklarını, hiçbir zaman kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak hissetmediklerini söyledi.
Ödül töreninin başlamasının ardından yılın siyasetçi ödülünü KAFDER Başkanı Servet Yıldız'dan alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, kalpak taktı. Katılımcılara hitaben konuşma yapan Ömer Çelik, Kafkas ve Çerkez kültürünün yapılan araştırmalara göre en az 3 bin yıllık olduğunun ortaya çıktığını, Kafkas kültürünün hiçbir zaman değişmediğini kaydetti.
Bir itirazının olduğunu, bunun bir kardeşin itirazı olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Atalarınız Kafkasya'dan gelmiş olabilir ama Anadolu sizin öz yurdunuz. Burası diaspora değil. Dolayısıyla 'Kafkas Diasporası' diye bir kavram olmaz. Bu arası sizin ana vatanınız. Dolayısıyla ben mütevazi bir şekilde şunu öneriyorum; bunun adı Kafkas diasporası olmasın, 'kafkasdünyası.com' olsun. Burası sizin anavatanınız, siz burada yabancı değilsiniz. Kendi ülkenizdesiniz. Dolayısıyla diaspora diye bir kavramı ben bir milletvekili olarak kabul etmiyorum. Siz yabancı değilsiniz, ben misafir değilim. Burası kardeşlerin buluştuğu bir sofradır" dedi.
Hükümetin bir devlet politikası olarak 'Milli Birlik ve Kardeşlik Politikası'nı ortaya koyduğunu, bunun diğer bir adının da 'Demokratik Açılım' olduğunu ifade eden Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz diyoruz ki, gökkuşağının renkleri gibi bu büyük çatının altında yaşayan herkes, hangi kültüre, hangi tarihe sahipse milletin asri unsurudur. Burada hiç kimse misafir değildir. Herkes ev sahibidir. Vatan kılmak için ödenecek bedel neyse ödedik. Evet, hepimiz birbirimizin şahidiyiz. İşte kültürlerimizi geliştirmek için, Anadolu'nun, Kafkaslar'ın, Balkanlar'ın, Orta Doğu'nun bütün tarihsel miraslarına sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur. Bu bizim millet olma şuurumuzun, doğal gereğidir. Biz bundan korkmuyoruz. Bu bizi güçlendirecek. Ağacın kökleri ne kadar derinlere giderse, ağacın dalları o kadar yukarı gider. İşte bu bizi güçlendirecek bir şeydir. Eskinin hastalıkları geride kaldı. Sizi Kafkasya'dan kovan, sürgüne gönderen, yaptıkları benzer bir takım uygulamalarla Cumhuriyet dönemlerinde de karşılaştığınızı biliyoruz. Dilinizin, derneklerinizin yasaklanması gibi bir takım utanç verici muamelelere maruz kaldınız. Ama artık bunlar geçti, geride kaldı, hepimiz ileri bakıyoruz. Kendi kültürlerimize sahip çıkarak, bir millet olunması şuuru taşıyoruz. Onu yapanları yaptıklarının utancıyla baş başa bırakıyoruz. Bu büyük zenginlik, bu bizim zenginliğimizdir. Kafkasya'dan gelen kardeşlerimiz bu ülke ne zaman zorda kalsa, bu ülkenin arkasında durdular. Hepimiz birbirimize aidiz. Birbirimizin şahidiyiz. Hepimiz ortak bir tarihin, şuurun, geleceğin takipçisiyiz. Tek bir tereddüt ve şüphe yok. Bununla ilgili tereddüt şüphe oluşturmak isteyenler, sadece ve sadece kendi etkinlerini ve tarihlerini şuurlarını sorgulamış olurlar."
Törende Hoolywood'un yönetmenlerinden Muhittin İzzet Kandur, onur ödülü ile ödüllendirildi. Monaco Film Festivali'nde, 'Çerkes' filmi ile 7 dalda ödül alan Kandur'un ödülünü işadamı Nurettin Güner, verdi. Yılın belediye başkanı ödülünü Kafkas kültürünün tanıtımına büyük katkı sağlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'e verildi. Güzelbey, ödülünü ve kalpağını Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın elinden aldı.
Rusya Federasyonu'na bağlı Kabartay Balkar Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arsen Kanakov'a onur ödülü, İşadamı Cengiz Gül'e Kafkas diasporası özel ödülü, Nahit Serbes'e yılın işadamı, gazeteci Hakan Albayrak'a yılın gazetecisi, Gülcan Altan'a yılın sanatçısı, Hulusi Üstün'e yılın kültür adamı, Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği'ne yılın sivil toplum örgütü, Nart Ajans'a yılın iletişim kanalı, Kayseri Kafkasspor'a yılın takımı ödülü verildi.
Kabartay Balkar Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arsen Kanakov'un onur ödülünü işadamı Turhan Şen aldı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un da katıldığı törende katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve işadamı Cengiz Atalar'a kalpak ile kepenek giydirildi.
Daha sonra Kafkas müziği canlı olarak seslendirildi.