DTK Eş Başkanı Türk: İnsanlarımızın düşüncelerini söylemekten çekindiği bir ortamda demokrasiden söz edilemez

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, "İnsanlarımızın düşüncelerini söylemekten çekindiği bir ortamda da biz demokrasiden söz edersek

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, "İnsanlarımızın düşüncelerini söylemekten çekindiği bir ortamda da biz demokrasiden söz edersek, birileri bize cevap verir ve birileri bizi yalancı çıkarır." dedi. Türk, bu nedenle sivil alanın güçlenmesinin, Kürtler için, barış için, demokrasi için çok önemli olduğunu vurguladı.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Muş'ta sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileriyle bir araya geldi. Zümrüt Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ahmet Türk, daha önce 649 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek barış çağrısı yaptığını hatırlattı. Yapılan çağrının uluslararası alanda da tartışıldığını vurgulayan Türk, barışın kalıcı hale gelmesi için büyük çabalar ortaya koyulması gerektiğini ifade etti.

Demokratik Toplum Kongresi'nin de eleştirilebileceğini kaydeden Türk, "Siyasetimizi eleştirebilirsiniz, yanlışlarımızı ortaya koyarsanız, biz bundan memnun kalırız. Çok fikirli düşünceli ve eleştiriye açık olamazsak, o zaman da biz demokratik olamayız. İnsanlarımızın düşüncelerini söylemekten çekindiği bir ortamda da biz demokrasiden söz edersek, birileri bize cevap verir ve birileri bizi yalancı çıkarır. Bu nedenle sivil alanın güçlenmesi, Kürtler için, bizim için, halklar için, barış için, demokrasi için çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz sadece Türkiye'de demokratik özerk projesini Kürtler için getirmiyoruz gündeme. Biz Türkiye'nin tümünde demokratik özerk bir yapının anlayış sistemi yönetim biçiminin oluşmasını istiyoruz. Bazen belki çok fazla dikkat edilmiyor. Kalkınma Ajansı bir çalışma yapmış ve bu kalkınma ajansı Türkiye'yi 26 bölgeye ayırmış. Biz de demokratik özerklik çalışmasını yaparken, gerçekten Türkiye'de buna yakın bir sayının olmasını istiyoruz. Yani bakın ortak bir şey çıkıyor, ortak akıl çıkıyor. Onlar farklı bir alanda evet diyor. Türkiye artık bu yükü kaldıramaz, biz de diyoruz demokratik özerklikle artık demokratik bir Türkiye yaratılabilir." dedi.

Konuşmasında İtalya ve İspanya'yı örnek gösteren Türk sözlerine şöyle devam etti: "İtalya, İspanya derin devletlerin cirit attığı bir ülkeydi. Ama bugün İtalya'da 27 bölge oluşmuş, İspanya 17 özerk bölgeye ayrılmış, halk yönetime sahip çıktığı için, yönetime ortak olduğu için halk orada bir güçtür, iktidarın ortağıdır. Bu nedenle çok önemlidir. Tabi biz yine şunu istiyoruz. Öyle bir çalışma yapalım ki, barış talebimiz, demokrasi talebimiz bu yaşadığımız acılar, bu kirli savaşı sona erdirecek bir duruşu da ortaya koymamız lazım. Burada güçlü bir refleks, güçlü bir çıkış, güçlü bir irade barış konusundaki çabaların daha ciddiye alınacağını da görmemiz lazım. Yani meseleyi halklaştırma, sorunları halkla birlikte çözme ve bütün bu gelişmelerde halkı hakem etme noktasında olmak zorundayız. Bunu yapabiliriz. Belki de bu sivil alanı güçlendirerek, bu acıların sona erdirilmesi konusunda çok kutsal bazı şeyleri yapabiliriz. Bunun için daha fazla güçlü birlik, beraberlik kaçınılmazdır."

Toplantıya DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün yanı sıra Aysel Tuğluk, yazar Altan Tan, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, partililer ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle, köy ve mahalle muhtarları katıldı. Ahmet Türk ve beraberindekiler daha sonra karayoluyla Bitlis'e hareket etti.