Zeytin Elemek Gelir Kapısı Oldu

Balıkesir'in körfez ilçelerinin en önemli geçim kaynağı olan zeytinciliğe bir iş kolu daha eklendi. Vatandaşlar, şimdi zeytinleri eleyerek para kazanmaya başladılar.

Zeytin Elemek Gelir Kapısı Oldu
Uygulama Edremit'in birçok köyünde yapılmaya başladı. Kurulan zeytin eleme makinesi ile bu işi yapanların sayısının her geçen gün arttığı belirtildi. Edremit'in Çamlıbel köyünde yaşayan Seyit Kaya isimli vatandaş, köyde kurduğu zeytin eleğiyle para kazanmaya başladığını belirtti.
Kaya, şöyle konuştu: "Üreticiler tarladan ürününü toplayarak getiriyorlar. Bu ürünleri zeytin eleğinden geçirerek 6 kalitede ayırıyoruz. Burada yağlık zeytinlerle, sofralık zeytinler ayrılıyor. Sofralık olan 5 kalite zeytini de büyüklüğüne göre fiyatlandırıyoruz. Ortalama 1,5 liradan aldığımız zeytinler, ayırdıktan sonra 2,5 ile 3,5 lira arasında alıcı bulabiliyor. Zeytin eleme makinesini Bursa' da imal ediyorlar. Eskiden sofralık zeytinleri elimizle tek tek ayırıp satıyorduk. Şimdi bir günde tonlarca zeytini ayırabiliyoruz. Bu durum üreticinin işini kolaylaştırırken, ayrılan zeytini büyüklüğüne göre satıp daha çok para kazanmaya başladı. Bizim içinde yeni bir iş kolu oluşmuş oldu"