Silifke'de çilek hasadı başladı

Türkiye'nin büyük bir bölümünün beyaza büründüğü kış mevsiminde yaz meyvesi çileğin hasadına Mersin'in Silifke ilçesinde başlandı.

Topraksız o

Türkiye'nin büyük bir bölümünün beyaza büründüğü kış mevsiminde yaz meyvesi çileğin hasadına Mersin'in Silifke ilçesinde başlandı.

Topraksız olarak örtü altında yetiştiren ve Türkiye'de sezonun ilk hasadının yapıldığı çileğin kilosu 3 ile 10 TL arasında değişiyor. Büyük kentteki marketlere gönderilen çilekte, rekoltenin artmasıyla birlikte yurtdışına ihracatı hedefleniyor.

İlçenin tanıtımında ünlü Silifke Yoğurdu'ndan sonra çileği ile de adını duyuran Silifke, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak kış ortasında sezonunun ilk çilek hasadını gerçekleştirdi. Silifke'nin Atayurt Beldesinde 1 dönümlük alanda geçen yıl deneme amaçlı dikimi yapılan topraksız çileğin verimi beklenenin üzerinde gerçekleşti. Bu yıl 20 dönüme çıkartılan çilek dikim alanının hasadı ise aralık ayında başladı.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı ve Acem Tarım Şirketi sahiplerinden çilek üreticisi Ahmet Özmen, ülkenin büyük çoğunluğunun beyaza büründüğü mevsimde serasında yapılan ilk hasatla, Türkiye'nin kış ortasında yaz meyvesi yemenin zevkine vardığını kaydetti. Topraklı tarımda bir dönümden 4 ton civarında ürün alınırken, bu sistemle 9-10 ton civarında hasat bekliyoruz." dedi.

İlçede önemli bir sektör haline gelen çileğin, ilçe ekonomisine hem en fazla girdi sağlayan ve hem de çevre il ve ilçeler dahil her sezon yaklaşık 600'ün üzerinde işçiyi istihdam sağladığına dikkat çeken bir Özmen, "Sezonun ilk hasadının Silifke'de yapılıyor olması pazar payımızın gelişmesi açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır. İlk hasat edilen ürünleri şimdilik iç pazara satıyoruz. Rekolte arttıkça ürünlerimizi ihraç edeceğiz. Çilek ilçemiz ekonomimize girdi sağlayan önemli kalemlerimizden biridir. Her zaman güncellemek zorunda olduğumuz sektörde Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız devam edecektir." diye konuştu.

Kış ortasından üretilen çileğin aroması ve lezzetinden endişe duyulmaması gerektiğine vurgu yapan üretimde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Yaşar Çalmaşur, teknolojinin son versiyonunu kullandıkları için, ürünün ilacı ve suyunun otomatik olarak sistem tarafından yapıldığını, çileğin el değmeden yetiştirildiğini sadece hasadının elle yapıldığını ifade etti. Zeminden bir metre yükseklikte yetiştirilen çileğin maliyetinin, diğer sistemlere göre onda biri kadar olduğuna dikkat çeken Çalmaşur, topraksız sistemde toprak yerine Cocopeat içerikli Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş hammaddeyi kullandıklarını, 1 yıllık denemeden üstün performans elde edildiği için üretimi artırdıklarını açıkladı.

AR-GE çalışmaları sonucunda elde ettikleri verilere göre farklı çeşitler ve teknelojik ısıtma sistemi sayesinde kışın ortasında çilek üretimine başladıklarını dile getiren Çalmaşur, "Geçen yıl 1 dekar alanda ARGE çalışmamız vardı. Bu yıl AR-GE çalışmasını tamamladıktan sonra 20 dekar alanda tam üretime başladık. Gelecek yıllarda bunu farklı boyutlarda AR-GE destekli tekrar yeni çeşitlerle ve yeni sistemlerle tüketicilere daha lezzetli, daha kaliteli çilek sunmaya devam edeceğiz. Kışın ortasında topraksız üretimle çilek yedirmenin gururunu yaşıyoruz. Erkenci çilekte ısıtma sistemi çok önemli. Bu nedenle Hindistan ceviziyle ısıtmada sorun yaşamıyoruz. Sulama otomatik sistemle yapılıyor, ilaçlamaya çok fazla gerek olmuyor eğer hastalık olursa ilaçlaması otomatik yapılıyor. Bu yılın ilk çileklerini bir haftadır hasat yapıyoruz ve sezon boyunca arttırarak yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün ise, ilçede topraksız çilek olarak 30 dönüm, örtü altında 150 dönüm çilek bulunduğunu söyledi.