Oyuncu Kınay: Gençler sigara kadar sanata da para ayırmalı
Muğla'da çekimleri devam eden "Düriye'nin Güğümleri" adlı televizyon dizisinin başrol oyuncuslarından Emre Kınay, Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları
20 yıllık sanat yaşamında Muğla'ya ilk defa bir turne yaptığını belirten Emre Kınay, şehirde opera ve tiyatro gibi sanat faaliyetlerinin daha da artması gerektiğini söyledi. Sanat kurumlarının, insan kalitesine yatırım yapmak adına açıldığını belirten oyuncu Kınay, "Ülke olarak bu anlamda biraz gerideyiz. Özellikle Muğla, genç bir nüfusa sahip. Bu yoğun genç nüfusa, bu kadar etkinlik az gelir. Ülke genelinde son 10 yılda sanat etkinliklerinde düşüş var. Gençlerin de sanata eğilimi olması gerekli. Canlı müzik dinlemeyi ben de çok seviyorum ama bunun için bara gittikleri kadar sanata da eğilim sergilemeliler. Ayrıca 7 lira olan sigaradan iki paket içen gençler, bu parayı sanatsal aktivitelere de ayırmalı." şeklinde konuştu.
Muğla'daki dizi çekimlerinde çok rahat olduklarını ifade eden Emre Kınay, "Daha önce de burada Muğla'da dizi ve filmler çekildi. Halk, 'kayıt' komutundan sonra sessiz kalınması gerektiğini biliyor. Bugüne kadar 350-400 bölüm dizi çektim, hayatımda en rahat çalıştığım turnem Muğla oldu. İstanbul'a gittiğimde, burasının sükûnetini bile özlüyorum." ifadelerini kullandı.
Dizideki diyaloglarda kullanılan Muğla ağzında zorlanıp zorlanmadığı sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Genel anlamda becerebildiğimizi söyleyemem, çünkü Muğla merkezle ilçeleri arasında değişen bir dil yapısı var. Biz ortalamada tutturmaya çalışıyoruz. Çektiğimiz dizi, Mardin'de de izleniyor. Sinema filmi olsa şivenin ön planda olması önemli ama dizide tam ağızla konuşmamak gerekiyor. Ortak algıya hitap eder bir film tutturmak lazım."
Emre Kınay, projeleri arasında Muğla'da uzun metrajlı bir sinema filmi çekmek olduğunu, yer olarak şehir merkezinin dışında Yatağan ve yöresini kullanacaklarını, Ortaca ilçesini geçmeyeceklerini söyledi. Sinema ve tiyatro eserlerinde sansür konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da ifade eden Kınay, "Bir kere sansürden önce kendi otosansürümüz var. Bizim ülkemizde bir kişinin, bir kurumu bağladığı gerçeğini biliyoruz. Filmlerde veya dizilerde hiç kötü polis, kötü asker gördünüz mü? Demokratik bir toplum değiliz. Bu ülke, demokrasiyle ilgisi olmayan bir ülke." dedi. Aralarında İran'ın da bulunduğu birçok ülkede sinemanın devlet tarafından desteklendiğine dikkat çeken Kınay, "Bizim ülkemizde sanata çok küçük bir pay ayrılıyor. Bizim 'destek' dediğimize devlet 'yardım' diyor ama komik yardımlarda bulunuyor. Bir kere Kültür ve Turizm Bakanlığı diye bir şey olmaz. Bu iki kavram birarada olmaz. Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığımız, tamamen bir Turizm Bakanlığıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ne demektir? Rus'un yaptığı otelin hijyeniyle ilgilenen bakanlık, benim sanatımın nesine bakacak? Bakanlığın adı var, bakanı var ama kültür anlamında yetkin değil. Bakanın sadece popülistliklerle işi var, çünkü popülizm seçmen getirir." diye konuştu.