Çevreyi Kirletenlerin Gözünün Yaşına Bakılmayacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çevre kirliliğine yol açan işletmelere tanıdığı 6 aylık süre dolarken, arıtma tesisi kurmak için hiçbir girişimde bulunmayan firmaların durumları, Vali Şahabettin Harput ve Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de katıldığı toplantıda ele alındı

Çevreyi Kirletenlerin Gözünün Yaşına Bakılmayacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çevre kirliliğine yol açan işletmelere tanıdığı 6 aylık süre dolarken, arıtma tesisi kurmak için hiçbir girişimde bulunmayan firmaların durumları, Vali Şahabettin Harput ve Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de katıldığı toplantıda ele alındı.
Arıtmasız çalışan sanayi tesislerine mart ayında 6 ay mühlet veren Büyükşehir Belediyesi, sürenin dolmasının ardından bu tesisleri yakın takibe aldı. Bazı tesislerin hala arıtma tesisi kurma yönünde bir çalışma yapmadığının tespit edilmesi yetkilileri harekete geçirdi.
Vali Şahabettin Harput başkanlığında düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Çevre ve Orman Müdürü Rahmi Bayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç'in yanı sıra ilgili kurum amirlerinin katıldığı toplantıda, arıtmasız işletmelere karşı uygulanacak stratejiler belirlendi.
"KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKAMAYIZ"
Üretim sonucu açığa çıkan atıkların çevreye zarar verecek şekilde alıcı ortama bırakılmasını yasaklayan 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 1983 yılında çıktığını hatırlatan Başkan Altepe, 27 yıl boyunca zaten gerekli tavizlerin verildiğini belirtti. Atıklarını çevreye bırakan işletmelerin sadece Bursa'yı değil, dünyayı kirlettiğini ifade eden Başkan Altepe, "Biz bu işletmelere tesislerini kurabilmeleri için gerekli zamanı verdik. Artık kimsenin gözünün yaşına bakamayız. Sadece, tesis kurmak için gerekli yatırımları yapmış, ancak 30-40 gün gibi zamana ihtiyacı olanlara gerekli kolaylık sağlanacak. Aksi halde bu güne kadar hiçbir girişimde bulunmayanlara kesinlikle zaman tanınmayacak. Kanun ortada, biz bunun gereğini yapmazsak kamu kurumları olarak suç işlemiş sayılırız" dedi.
Çevre kirliliğinin bütün kurumların ortak meselesi olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, ortak bir irade sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Arıtma tesisi bulunmayan işletmelerin azınlıkta olduğunu ve ucuza üretim yapan bu tesislere taviz verilmesinin, kurallara uyan işletmelerin cezalandırılması anlamına geldiğini ifade eden Başkan Altepe, "DSİ, Çevre İl Müdürlüğü ve diğer kurumlar 'bu bölge bizim sorumluluk alanımızın dışında' deme lüksüne sahip değil. Bu Bursa'nın meselesi. Dereler, kanallardan mı, borulardan mı yoksa yer altı sularından mı kirleniyor demeye gerek yok. Önemli olan bu kaynaklarımız giderek kirlendiği. Artık her kurum elini taşın altına koymalı ve ortak bir duruşla bu konunun üzerine gitmeliyiz" diye konuştu.
Vali Şahabettin Harput ise, çoğunluk kurallara uyarken, belli bir kesimin ısrarla kurallara uymamasının, devlete ve kanunlara karşı bir isyan olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili gerekli denetimlerin yapıldığını ve bazı bölgelerde hala arıtmasız işletmelerin ısrarla faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Vali Harput, "Ortada bir kural varsa buna herkes uyacak. Bunu sağlamak da kamu olarak bizlerin görevi. Radikal kararlar alacağız ve eksiklerini gidermeyen işletmelere karşı gerekli müeyyideleri uygulayacağız" dedi.