Balyoz Davası Bugün Başlıyor

Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin 196 sanıklı davaya bugün başlanacak

Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin 196 sanıklı davaya bugün başlanacak. Aralarında eski kuvvet komutanları Özden Örnek ve İbrahim Fırtına ile Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu sanıklar, 20 yıla kadar ağır hapis talebiyle yargılanacak. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının görevinden alınmasının ardından, Balyoz davasını görecek olan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hakimliğinden atanan Ömer Diken yapacak.

Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Albay Dursun Çiçek, açığa alınan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gevramoğlu'nun da aralarında
bulunduğu 196 şüphelinin yargılanmasına bugün Silivri'de başlanıyor.
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Süleyman Pehlivan, Ali Haydar ve Murat Yönder tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianamede 196 şüphelinin 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs' suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince 15 yıldan 20 yıla kadar hapsi isteniyor.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşma sanık sayısının fazla olması nedeni ile Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda yapılacak.
Mahkemenin tensip incelemesinde 102 sanık hakkında çıkardığı ''yakalama emri'' uyarınca Afyonkarahisar'da gözaltına alınan Kurmay Albay Ahmet Şentürk'ün yüzüne karşı kararın okunması amacıyla bir celse yapıldığı için bugünkü duruşma, tutanağa 2. celse olarak yansıyacak.
Öte yandan, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının görevinden alınmasının ardından, Balyoz davasını görecek olan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hakimliğinden atanan Ömer Diken yapacak. Diken, saat 10.00'da başlayacak Balyoz davasında başkan sıfatıyla ilk kez 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başında bulunacak. Ömer Diken'e ayrıca, 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 3 üye hakimi de eşlik edecek. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı olarak Savaş Kırbaş hazır bulunacak. Duruşmada
beklendiği gibi öncelikle esasa ilişkin talep olursa alınacak, ardından kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasına geçilecek.