Karadeniz'in Görülmeye Değer 100 Turizm Noktası Rize'de Belirlenecek

Karadeniz'e kıyı ülkelerdeki görülmeye değer 100 turizm noktası Rize'nin Çayeli ilçesinde 13 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Turizm Kurultayı'nda belirlenecek

Karadeniz'in Görülmeye Değer 100 Turizm Noktası Rize'de Belirlenecek
Karadeniz'e kıyı ülkelerdeki görülmeye değer 100 turizm noktası Rize'nin Çayeli ilçesinde 13 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Turizm Kurultayı'nda belirlenecek.
Türkiye Tanıtım Fonu sponsorluğunda Rize Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen ve üç gün sürecek olan "Uluslararası Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Turizm Kurultayı" Rize'nin Çayeli İlçesi Kültür Merkezi'nde 16-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Karadeniz'e sahili bulunan ülkeler başta olmak üzere toplam 13 ülkeden 30'u yabancı 500'e yakın kişinin katılacağı kurultayda, Karadeniz'in görülmeye değer 100 öncelikli noktası tespit edilecek.
Konuyla ilgili olarak Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde açıklamada bulunan Rize Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Süleyman Basa, dünyada turizm alanında ilk kez geniş kapsamlı bir kurultayın gerçekleştirileceğini belirterek, "Bu kurultaya 30'u yırt dışından olmak üzere toplam 200 uzman katılacak. Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin turizm planlarının görüşüleceği bu kurultayda görülmeye değer öncelikli 100 noktayı belirleyeceğiz. Karadeniz'in sahip olduğu güzelliklerin dünyaya tanıtımında ortak iş birliği geliştirmek için projeler hazırlayacağız. Deniz turizminin geliştirilmesi ve Karadeniz'de karşılaşılan olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için neler yapılabilir bunları masaya yatıracağız" dedi.

TUNA'YA "DUR" DENECEK
Basa, Tuna Nehri'nin Karadeniz'e sanayi atığı taşıdığına dikkat çekerek "Avrupa'nın sanayi atıkları Tuna Nehri üzerinden Karadeniz'e boşalmaktadır. Karadeniz'in karşı karşıya kaldığı en büyük çevre tehdidi Tuna'dır. Tuna'ya 'dur' demek için ortak hareket geliştireceğiz. Bu kurultay'da 'Tuna'ya dur denecek" diye konuştu.
Basa, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerde Karadeniz'in farklı isimlerle anıldığına dikkat çekerek, "Karadeniz'i dünyaya tanıtmadan önce marka haline getireceğiz. Bu amaçla tüm dünyada kullanılacak ortak bir isim üzerinde duracağız. Yapılan kurultayda Karadeniz'in tüm dünyada anılacağı tek bir isim belirlemeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Basa, kurultaydan çıkacak sonuçların 'www.100spotsblacksea.org' isimli internet sitesinden duyurulacağını ve internet sitesi üzerinden tüm Karadeniz ülkeleri olarak ortak bir Karadeniz tanıtımı yapılacağını vurguladı.
Kurultaya ev sahipliği yapan Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır ise yaptığı konuşmasında, "Bu proje bizi heyecanlandırıyor. Karadeniz dünyadaki cennettir. Bölgemizin geleceği de sahip olduğumuz bu doğal güzelliklerin turizme kazandırılmasına bağlıdır. 20-30 yıl sonra torunlarımızı bu bölgede tutacak olan turizmdir" şeklinde konuştu.
Çakır, 60 yıldır Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hiç güzel bir şey yapılmadığını hatırlatarak şunları söyledi:
"60 yıl önce dedelerimiz doğaya ve çevreye uygun yapılar yapıyordu. Bizler ise bölgemize hiç uygun olmayan yapıları taklit ederek çevremize büyük zararlar verdik. Ayder yolu üzerinde iki kemer köprü var. Biri geçmişte yapılmış diğeri ise yakın bir tarihte inşa edilmiş. Dışarıdan gelen yabancılar eski köprüye bakıp 'geçmişte burada çok akıllı insanlar yaşıyordu' diyor. Yeni yapılan köprüye ise bakarak 'geçmişte burada yaşayan akıllı insanların yerini sonradan eğitimsiz insanlar almış' şeklinde yorumluyor. Gelecekteki tek dayanağımız olan turizm imkanını kaybetmek istemiyorsak dedelerimizin açtığı yoldan gitmek zorundayız."