'İmralı canisi' TBMM'yi gerdi!

TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında BDP'liler ile MHP'liler arasında Öcalan tartışması yaşandı. MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan konuşmasında "İmralı canisi" ifadesini kullanınca, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız tepki gösterdi.

'İmralı canisi' TBMM'yi gerdi!
TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında BDP'liler ile MHP'liler arasında Öcalan tartışması yaşandı. MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan konuşmasında "İmralı canisi" ifadesini kullanınca, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız tepki gösterdi. TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, RTÜK, Anayasa Mahkemesi, Başbakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün bütçeleri üzerindeki görüşmelerde BDP'liler ile MHP'liler arasında tartışma yaşandı.

BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşinin türbanı ve "militer güç baskısı" nedeniyle Köşk'e taşınamadığını öne sürdü.

Konuyu 3 yıl önce gündeme getirdiklerini, ancak tatmin edici bir yanıtın verilmediğini belirten Sakık, "Onarım, deniyor. 3 yılda kentler yapılıyor, bir köşk mü tamir edilemiyor? Son resepsiyonda bu durum kırıldı. Bu sevindiricidir. Sayın Cumhurbaşkanı bir an önce Dışişleri Konutu'nu terk etmek zorundadır. Yoksa militer güçlere teslim olmuş demektir" şeklinde konuştu.

Gül'ün Mecliste "Kürt sorunu", uzun tutukluluk süreleri, seçim barajı konularını dile getirdiğini belirten Sakık, Cumhurbaşkanı'nın, bu konularda inisiyatif almasını istedi.

Sakık, "Suriye'ye, Irak'a sefer yapmakla Kürt sorunu çözülemez. Sefer yapabilirsiniz ama zafer kazanamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanı, tespitleriniz doğrudur. Bunların hayata geçmesi için parlamentoyu göreve çağırın" diye konuştu.

Farklı renklerin ve kültürlerin TBMM'ye yansıması gerektiğini ifade eden Sakık, Kürtçenin TBMM tutanaklarına "Bilinmeyen dil" olarak geçtiğini kaydetti.

Sırrı Sakık, "Bilinmeyen dil Kürtçedir, bilinmeyen coğrafya Kürdistan'dır, bilinmeyen kimlik Kürtlerdir. Birbirimizin değerlerine saygı gösterelim. Bu realiteyi Mustafa Kemal 1920'lerde dile getiriyor. Bu ülke hepimizin ana yurdudur, bütün halkların ülkesi yapmaya mecburuz" dedi.

TRT'nin partisine yönelik tutumunu eleştiren Sakık, RTÜK'ün bazı diziler konusunda yaptıkları şikayetleri "Suç unsuru yok" gerekçesiyle geri çevirdiğini söyledi.

Sakık, "Kurtlar Vadisi izleyen gençler sabahleyin silahla üniversiteye gidiyor ve saldırıya geçiyor. Polat Alemdar, İsrail'i, Kuzey Irak'ı, Kandili basıyor. Bu kadar kolaysa birkaç tane Alemdar bulun, sorunlar biter" diye konuştu.

"Belki de Abdullah Öcalan'ı başbakan olarak düşünüyorsunuz"

MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan da demokrasi tanımının sınırları dışına çıkan yönetimlerin "Bugünkü iktidar gibi" zalim olacağını ifade etti.

Özkan, iktidarın, demokrasinin temel unsurlarından biri olan eleştiri hakkını gasbettiğini, temsiliyet konusunda da sorunlar yaşadığını savundu.

AK Parti'nin, MHP'yi Mecliste istemediğini ileri süren Özkan, "(Belki de MHP Meclise girmesin, İmralı canisi Meclise girsin) diye düşünüyorsunuz. MHP olmazsa Öcalan mutlu olur, siz de terörle müzakere edersiniz. Belki Sayın Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı, Abdullah Öcalan'ı da Başbakan olarak düşünüyorsunuz. MHP'den bu kadar nefret ettiğinize göre bir planınız olmalı. İmralı'da cezasını çekerken onu yeniden örgütü lideri yaptınız" diye konuştu.

Özkan ayrıca, pek çok diktatörün seçimle iş başına geldiğini belirterek, "Hitler de sizin gibi seçimle iş başına gelmişti" ifadesini kullandı.

Bu arada, AK Parti'li milletvekilleri Özkan'ın konuşmasına tepki gösterdi.

Özkan'a uyarıda bulunan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil de terör suçundan mahkum olan birinin, Başbakan olarak getirilmesi düşüncesi ile ilgili ithamda bulunmanın doğru olmadığını söyledi. Pakdil, Özkan'a "Konuşmanıza dikkat edin. Kimsenin böyle bir hakkı yok" dedi.

"İmralı canisi"ne tepki

Özkan'ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Özkan'ın, talihsiz ve Meclise yakışmayan bir tarzda konuştuğunu belirterek, "Bu Meclisin çatısı altında bu talihsiz konuşmaları dinlemek zorunda kaldığım için üzgünüm" dedi.

AK Parti iktidarının hiçbir zaman terör örgütüyle müzakere etmediğini belirten Canikli, "Terörle müzakereyi görmek istiyorsanız, 12 Ocak 2000'da Sayın Ecevit, Sayın Yılmaz ve Sayın Bahçeli'nin imzalarının bulunduğu metne bakın" diye konuştu.

Bu arada BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a yönelik kullanılan "İmralı canisi" ifadesine tepki gösterdi.

Bunun üzerine MHP ve BDP'li milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.