Kürtçe ''Hoşgeldiniz'' tabelası asılacak

İnsan Hakları Haftası nedeniyle İnsan Hakları Derneği Diyarbakır şubesini ziyaret eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentin giriş ve çıkışlarına Kürtçe "Hoşgeldiniz" yazılı tabela asacaklarını söyledi.

Kürtçe ''Hoşgeldiniz'' tabelası asılacak
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDPli Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile BDP yöneticileri İnsan Hakları Haftası nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesini ziyaret etti. BDP heyetini İHD Diyarbakır şube Başkanı Raci Bilici karşıladı. BDP lideri Demirtaş, BDP'li milletvekillerinin bazılarının Kürtçe bilmediğini eleştirerek, Kürtçe bir kelime sarfeden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, Kürtçe kursuna katılma çağrısında bulundu.

Demirtaş, "Devletin yasal ve anayasal düzenlemelerini beklemeyeceğiz. Kürtlerin yaşadığı tüm bölgelerde ve yaşamın tüm alanlarında iki dilli hayat olacaktır. Bugün BDP'lilerin bir kısmı anadilini bilmiyorsa bu onların değil, devletin utancıdır" dedi. Demirtaş, AK Parti Genel Başkanı Bülent Arınç'ın TBMM Genel Kurulu'nda BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna'ya yönelik 'Kürtçe bilmiyor' şeklindeki sözlerini eleştirdi.

"Emine Hanım Kürtçe bilmiyorsa bu devletin ayıbı, Bülent bey de sadece bir kelime biliyorsa buda devletin ayıbıdır. Bülent Arınç özür dilemelidir. Arınç Kürtçe'yi öğrenmelidir" diyen Demirtaş, "Sayın Bülent Arınç, TBMM'de Kürtçe bir kelime de konuştu. TBMM'de bakanların da Kürtçe konuşabileceği ve kıyametin kopmayacağı açısından da iyi de etti. Sayın Arınç, Emine Ayna'nın Kürtçe bilmemesi üzerinden politika yapmaya çalışıyor. Çok açık söylüyorum. Bu Emine Ayna'nın değil, kendisinin ve temsil ettiği zihniyetin utancıdır. Bir kürdün Türkiye'de Kürtçe bilmemesi o kürdün suçu değildir. 80 yıldır o kürdü asimile etmeye çalışan ve bunu da başaran sistemin utancıdır ve ayıbıdır. Dolayısıyla Sayın Arınç, "Kürtler Kürtçe bilmiyor' deyip eleştireceğine, bunun için özür dilemelidir. Kendisi bakandır ve devleti temsil ediyor. Kendi ülkesinde asimilasyon uygulandığı için özür dilemelidir. Emine hanım çok iyi Türkçe konuşuyorsa bu onun gurudur. Kendisi de 20 milyon Kürdün yaşadığı bir ülkenin bakanı olarak sadece tek bir kelime Kürtçe biliyorsa bu da onun utancıdır" dedi.

"ANADİLDE EĞİTİM OLMADIRI. OLACAKTIR"

Hayatın her alanında iki dilli hayat olacağını savunan Demirtaş, "Bu ülkede Türkçe Olimpiyatlar yapılacak ancak bir belediye başkanımız sadece Kürtçe davetiye çıkardı diye mahkemeler arasında mekik dokuyacak. Böyle bir aldatmaca olabilir mi? Kürtlere bir davetiye çok görülecek, TRT Şeş ile yetinen denilecek, Kürtçe'yi Meclis'te, okulda konuşmayın, sokakta evinizde konuşun denilecek. Bu utanca imza atanların hepsini buradan kınıyorum. Anadilde eğitimin önü açılmalıdır. Sayın Arınç eğer sadece anasından öğrendiği 300 kelime ile Türkçe'yi öğrenebilseydi okulda öğrenmeseydi bugün meclis kürsünde 4 yaşındaki çocuk gibi konuşurdu. Bu ülkede 20 milyon Kürt yaşıyor. Ve bu ülke kendi anavatanlarıdır. Anadilde eğitim olmalıdır olacaktır. Lokantalardaki menüler de iki dilde olmalıdır. Tabelalar iki dilde olmalıdır. Bunun önünde hiç bir yasal engel yoktur. Biz devletten yasal ya da anayasal bir düzenleme yapmasını da artık beklemeyeceğiz. Yer isimlerinin iadesi konusunda da çalışıyoruz. Özellikle zorla ismi değiştirilen köylerin mezraların isimlerinin geri verilmesi için çalışıyoruz. Bu bölgede yaşamın her alanında artık iki dilli hayat olacaktır. Sayın Arınç da, eğer samimi ise çıkıp ben de bu kampanyaya destek vermek için Kürtçe kursa gidiyorum demelidir. Şu ana kadar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 97 köyün eski adını iade etmiş durumdadır. Ancak Valilikler sürekli itiraz ediyor. Dava açıyor. Bu kararları iptal etmeye çalışıyor. Bunu durdurmayacağız, bölgenin tamamı iki dilli olacaktır" diye konuştu.

BDPli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Diyarbakır'ın tüm giriş ve çıkışlarına Türkçe ve Kürtçe "Hoş geldiniz, Başüstüne Geldiniz" yazılı tabela asacaklarını ifade ederek, "Arkadaşlarımız adres karışıklığının önüne geçilmesi için 97 köyün tabelalarının çift dille asılması konusunda bir karar aldı. Bu kararımız Vilayet tarafından veto edildi. Arkadaşlarımız direndi, yeniden karar aldı. Konu mahkemeye yansıdı. Mahkemede yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2010 yılının başında bir çalışma yürüttük. Şu an 97 köyümüzün tabelalarının üzerinde yerleşim yerinin hem Türkçe hem Kürtçe isimleri yer alıyor. Kentin tüm giriş ve çıkışlarına çift dille gelen tüm konuklarımızı ağırlayacağız. Türkçe ve Kürtçe 'Hoşgeldiniz başımızın gözümüzün üzerine geldiniz" dedi.

Baydemir'in, başkanlık koltuğuna oturan bir kameramana, "O koltuğa oturanların hepsi cezaevine girdi dikkat et" demesi de, gülüşmelere neden oldu.