Berlusconi'yi üç oy kurtardı

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon, en kritik anlarından biri olan ...


İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon, en kritik anlarından biri olan dün yapılan güven oylamasından galip çıktı.
Aylardır seks skandalları ve yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Berlusconi hükümetinin, dünkü güven oylamasında düşürülebileceği tahmin ediliyordu. Dün ilk olarak Senato'da yapılan oylama, beklendiği gibi Berlusconi hükümetinin lehine sonuçlandı. 321 sandalyeli Senato'da 308 senatörün katılımıyla yapılan oylamada, hükümetin düşmesi için 135 oy kullanılırken, hükümet lehine 162 oy çıktı. 11 senatör ise çekimser kaldı.
Berlusconi için daha riskli olarak görülen Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada ise hükümetin düşürülmesi istemiyle verilen gensoru önergesi, 311'e karşı 314 oyla reddedildi. 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'ndeki oturuma katılan 627 milletvekilinden 625'inin oy kullandığı oylamanın sonucu, koalisyon milletvekilleri tarafından sevinç çığlıklarıyla karşılandı.
Oylama sırasında, gensorunun destekçilerinden İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük Partisi'nden Catia Polidori ve Giampiero Catone'nin muhalefeti şaşkınlığa uğratarak Berlusconi lehine oy kullanması üzerine mecliste kısa süreli arbede yaşandı. Bu iki milletvekilinin, partileriyle birlikte hareket ederek gensoruya "evet" demesi, Berlusconi'nin oylamadan 312'ye 313 yenik ayrılmasına yol açacaktı. Bu sonuç, oylama öncesinde ortaya atılan ve Roma Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmasına neden olan oy satın alma iddialarını güçlendirdiği yorumu yapıldı. 

'Milletvekillerini satın aldı'
Koalisyon ortakları konumundaki Özgürlükçü Halk Partisi ve Kuzey Birliği Partisi'ne mensup milletvekilleri, sonucun açıklanmasının ardından, yaşanan krizin mimarlarından biri olan İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük grubunun önderi Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini'ye, "istifa, istifa" diye bağırdı.
Zafer sevincini salondaki yandaşlarıyla paylaşan Berlusconi, "Son derece sakin ve rahatım. Zaten hep sakin ve rahattım" diye konuştu.
Muhalefet sözcüleri ise, Berlusconi'nin Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu almasını parayla satın alınmış birkaç milletvekilinin desteğine borçlu olduğunu ileri sürdüler. Eski Başbakan Massimo D'Alema, "Berlusconi, demok-ratik sistemi de satın alınabilir bir şeye dönüştürdü. Berlusconi kavgayı, aldatmacayı ve milletvekillerini satın almayı seçti" diye konuştu.

Â