Arılar Çiçeğe Doyacak

Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün geliştirdiği ortak projeyle Adanalı arıcılara can suyu geliyor.

Arılar Çiçeğe Doyacak
Adana İli sınırlarında arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini artırmak amacıyla "Bal Ormanları" tesisi için işbirliği yapan iki kurum Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunduğu projeyle İmamoğlu'nda 4 bin 460 dönüm bozuk orman alanını "Bal Ormanları"na dönüştürecek. Proje kapsamında Sarıhamzalı ve Dokuztekne köylerinde de bal ormanları oluşturulacak.
Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, daire müdürleri ve Adanalı arıcılar, 'Bal Ormanları'nın, orman köylüsü ve arıcılar için önemini vurgulayan toplantıda bir araya geldi.
Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği'ndeki toplantıda konuşan Birlik Başkanı Otlu, Adanalı bin 500 arıcının 'Bal Ormanları' sayesinde arıları beslemek için Adana dışına çıkmayacağını söyledi. Bozuk orman alanlarında tesis edilecek bal ormanlarında, bal ve polen üretimini artıran akasya, keçiboynuzu, defne, sandal ağacı, yabani elma, kızılcık, alıç, püren, laden, iğde gibi bol çiçekli ağaç ve çalı türlerinin yer alacağını vurgulayan Otlu, "Adana, arı ve arıcı sayısı bakımından Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Çiçek balı üretiminde ise Türkiye üçüncüsü olan kentimizde oluşturulacak bal ormanları ile yıllık 10 bin tonluk bal üretimimizi artırabileceğiz. Arıcılarımız bal ormanları sayesinde arılarını beslemek için Adana dışındaki illere gitmeyecek. Arıcılarımızın Adana ekonomisine büyük katkısı var. Bizler, sadece bal üreterek değil alt sektörlere katma değer oluşturarak da ekonomiye katkı sunuyoruz. Yaklaşık 10 bin kişi arıcılıktan geçimini sağlıyor. Yan sektörlerle birlikte bu sayı 20 bini buluyor. Bal ormanları ile arı ve bal üretimimiz ivme kazanacak" diye konuştu. Otlu, projeye gösterdikleri gayretten ötürü Orman Bölge Müdürlüğü'ne teşekkür etti.

KARA: "AMAÇ 20 BİN TON BAL ÜRETİMİ"
Ormancılığın sadece odun üretimi yapmak ve ormanı korumak için ceza kesmek olmadığını belirten Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara ise "Sosyal ormancılığın bir unsuru olarak ormancılık çalışmalarına iyi bir örnek teşkil edecek olan bu proje ile Adana'da yıllık 10 bin ton olan bal üretimini 20 bin tona çıkarabiliriz" dedi. Adana arıcılığına, doğaya ve ülkeye katkı koymak için yola çıktıklarını ifade eden Kara, "Arı gibi çalışan arıcılarımız var. Onlara destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konuları ele alarak çalışma yapıyoruz" dedi.
Bal ormanları sayesinde çiçekli bitkiler oluşacağını kaydeden Kara, şunları söyledi:
"İlk bal ormanını bin 400 hektarlık alanda Karaisalı'da oluşturduk. Arıcılarımız buradan istifade ediyor. İkinci çalışmamız İmamoğlu, Sarıhamzalı ve Dokuztekne köylerinde olacak. Yaptığımız projelerle bal üretimini artıracak imkanlarla arıcılara destek sunacağız. İmamoğlu'nda 4 bin 460 dönüm bozuk orman alanında oluşturacağımız Bal Ormanı Adana için büyük önem taşıyor. Projelerimize Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan önemli destek alacağız. Arıcılar bizim doğal üyemiz, arıcıların ormanda bulunması bize güven veriyor."
Kara, Adana'da belirlenecek uygun orman alanlarını 'Bal Ormanları'na dönüştürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Toplantının ardından ormancılar ve arıcılar hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.