Haydarpaşa Garı'nın yangın öncesi son gravürü sanatseverlerle buluştu (Özel)

İstanbul'la Yüzleşme 100 Çağdaş İstanbul Gravürü Sergisi'nde yer alan "Haydarpaşa" isimli çalışma, Haydarpaşa Garı'nın yangın öncesi hazırlanan son gr

İstanbul'la Yüzleşme 100 Çağdaş İstanbul Gravürü Sergisi'nde yer alan "Haydarpaşa" isimli çalışma, Haydarpaşa Garı'nın yangın öncesi hazırlanan son gravürü oldu. Serginin hazırlanmasına öncülük eden Yrd. Doç. Dr. Umut Germeç, Haydarpaşa'nın çatısını İstanbul'un omuzlarına benzetti.

İstanbul'da yaşayan 38 gravür sanatçısının 100 eserinin yer aldığı İstanbul'la Yüzleşme 100 Çağdaş İstanbul Gravürü Sergisi Beyoğlu'ndaki Galatea Art Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başladı. Gravür sanatçısı Hayri Ağan'a ait olan "Haydarpaşa" isimli çalışma, Haydarpaşa Garı'nın çatısında meydana gelen yangın öncesi yapılmış son gravür olma özelliği taşıyor..

Serginin hazırlanmasına öncülük eden Türkiye'nin sayılı gravür sanatçılarından Yrd. Doç. Dr. Umut Germeç, "Haydarpaşa" isimli gravürün hazırlandığı sırada yangın haberini aldıklarını ve bu anlamda yapılan eserin yangın öncesi yapılmış son Haydarpaşa gravürü olma özelliğini taşıdığını ifade etti. Haydarpaşa Garı'nın çatısını İstanbul'un omuzlarına benzeten Germeç, "Bu sergi, İstanbul için çok gözde bir armağan olacak. 40'a yakın sanatçı 1,5 ay boyunca sadece bu sergide çalıştı." dedi.

İstanbul gravürleri denildiğinde herkesin aklına ilk gelen çalışmaların 19. yüzyıl oryantalistlerine ait olduğunu kaydeden Germeç, "Ancak bu gravürler orijinali kimsenin görmediği çalışmalar. Biz bu sergiyle İstanbullu sanatçıların İstanbul'a sevgilerini belgelemiş olduk. Artık İstanbul gravürleri denildiğinde çağdaş Türk sanatçılarının gravürleri de akla gelecek." diye konuştu.

Galatea Art Sanat Galerisi'nin sahibi Ezgi Öz ise, Haydarpaşa Garı'nda meydana gelen yangından dolayı çok üzgün olduklarını söyledi. İstanbul denilince akla ilk gelen tarihi binalardan birinin de Haydarpaşa olduğunu ifade eden Öz, "Üzülerek söylüyorum ama Haydarpaşa Garı'nın son hali sergide yer alan gravürlerdir." şeklinde konuştu.

Çinko, bakır, linol, tahta gibi malzemeler üzerine çelik kalemlerle yapılan sanat eserlerine gravür deniliyor. Bu sanat, özellikle 19. yüzyılda Batılı sanatçıların gözde uğraşları arasında yer almaktaydı. Kitaplar için fotoğraf niteliği taşıyan gravürler birçok oryantalist yazarın eserlerinde kendisine yer bulmuş. Bu anlamda gravür kalıplarla çoğaltılabilmesi özelliği nedeniyle fotoğraf belge özelliği taşımakta.

Sergi, 10 Ocak 2011 tarihine kadar Taksim Asmalımescit'te bulunan Galatea Art Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.