Denizli'de tarihî mekânlar restore edilip turizme açılıyor
Denizli Belediyesi, onarımı ve restorasyonu yapılan tarihî Konyalıoğlu Evi ve Osman Bey Konağı'nı, yaşayan mekânlar haline getirdi. Şehre özgü mimari
Şehrin en gözde yapıları arasında gösterilen Konyalıoğlu Evi ve Osman Bey Konağı'nda geçirilecek zamanın, geçmişe kısa bir yolculuk anlamına da geldiğini belirten Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Ök, Meserret Sokak'taki bu yan yana iki binanın yeni bir işlerliğe kavuştuğunu dile getirdi: Ök, "Belediyemiz, Konyalıoğlu Evi'ni Denizli Valiliği tarafından restorasyonu tamamlanmış şekilde geçen yıl devraldı ve iç tefrişatını yaptı. Yan taraftaki Osman Bey Konağı diye adlandırdığımız, Yeşil Bina olarak da bilinen, 1903 yılında Osman Bey tarafından inşa ettirilen yerle bütünlük sağlamak amacıyla düzenlemeler yaparak birleştirdik. Her iki binada yaptığımız iyileştirmelerle halka açık yeme içme mekânları oluşturduk. Bu evlere aynı zamanda birçok fonksiyon yükledik. Konyalıoğlu Evi'nin zemin katlarında küçük mağazalar planladık. İki odayı, Denizli'ye ait ürünlerin ve el sanatlarının tanıtılıp satıldığı mağaza haline getirdik. Yine şehre özgü cam ürünlerinin sergilendiği ve satıldığı bir mekan oluşturacağız. Osman Bey Konağı'nın alt katında bir cam atölyesi planlıyoruz. Orada isteyenler, cam sanatıyla ilgili kurs da alabilecek." dedi.
Düzenlemeleri "iyi huylu virüs" olarak nitelendiren Başkan Yardımcısı Ök, bu tür tarihî binalara sahip olanlara örnek teşkil edeceğini dile getirdi. Nilgün Ök, "Bölge, Altıntop Mahallesi'nde. Bizse belediye olarak, 'Altıntop Adası' diye adlandırdık. Burada çok sayıda eski eve rastlamak mümkün. Birçoğu koruma altına alınmış. Bundan sonra etraftaki evlerin sahiplerinin, yatırım yapacak kişilerin, bu sokağın dokusuna uygun olarak restore ettirmesi gerekiyor. Bu mekânı kazandırarak, mahalleye iyi huylu bir virüs atmış olduk. Ayrıca buranın üstyapısı da tamamlanacak. Tasarımını, diğer sokaklardan tamamen farklı düşünüyoruz. Ara sokaklarda asma aydınlatmaların kullanıldığı, yollarda ışıklı havuzların olduğu, tarihî dokuya uygun bir sokak kültürü oluşturmak istiyoruz. Altıntop Adası'nı kültür merkezi olarak hedefledik. Burası gelecekte 24 saat yaşayan, ışıl ışıl, herkesin sokak aralarında dolaştığı canlı bir yer haline gelecek." şeklinde konuştu.