Aihm'in Hadep Kararı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) HADEP'in kapatılmasında Türkiye'yi mahkum etmesiyle ilgili olarak, "Gerekçeli karar çıktıktan sonra daha detaylı değerlendirme yapabiliriz ama Türkiye son 60 yıl içerisinde 25'in üzerinde siyasi partisini kapatan bir ülke

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) HADEP'in kapatılmasında Türkiye'yi mahkum etmesiyle ilgili olarak, "Gerekçeli karar çıktıktan sonra daha detaylı değerlendirme yapabiliriz ama Türkiye son 60 yıl içerisinde 25'in üzerinde siyasi partisini kapatan bir ülke. Elbette bu, Türkiye'de bu konuda ciddi bir sorun olduğunu gösteren veri" dedi.
Ergin, 23. Reform İzleme Grubu toplantısının ardından gazetecilerin sorusu üzerine, AİHM'in HADEP'in kapatılmasında Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etmesini değerlendirdi. Karara ilişkin gerekçeli kararın henüz ellerinde olmadığını belirten Bakan Ergin, "Türkiye'de parti kapatma rejimine ilişkin düzenlemeler problemli" diye konuştu.
Türkiye'deki parti kapamaların Venedik Komisyonu tarafından da 2009 yılında özel olarak incelendiği ve özel bir rapor yayınlandığını hatırlatan Bakan Ergin, şunları kaydetti:
"Buna dönük olarak son Anayasa değişiklik paketi içerisinde bir madde düzenlemiştik ve parlamentoda 336 oyun altında kaldığı için yasalaşma şansı olmadı. Ama bu Türkiye'de parti kapatma rejimini düzenleyen mevzuatın sorunlu olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. İnşallah 2011 seçimlerinden sonra yapılacak olan yeni Anayasa'da bunun evrensel hukukla örtüşür şekilde genel esaslara bağlanması bir ihtiyaç. Bu çerçevede gerekçeli karar çıktıktan sonra daha detaylı değerlendirme yapabiliriz ama Türkiye son 60
yıl içerisinde 25'in üzerinde siyasi partisini kapatan bir ülke. Elbette bu, Türkiye'de bu konuda ciddi bir sorun olduğunu gösteren veri."