Rus polisi Manej Meydanı'nda nöbette

Rusya'nın başkenti Moskova'da Kremlin duvarlarının hemen yanıbaşında yer alan Manej Meydanı'nda, Cumartesi günü 5 binden fazla holigan ve ırkçı grup ü

Rusya'nın başkenti Moskova'da Kremlin duvarlarının hemen yanıbaşında yer alan Manej Meydanı'nda, Cumartesi günü 5 binden fazla holigan ve ırkçı grup üyelerinin polisle çatışmasının ardından polis bölgede güvenlik önlemlerini artırdı. Spartak Moskova taraftarı Yegor Sviridov'un Kafkas kökenli bir kişi tarafından hafta başında öldürülmesi üzerine başlayan olaylar sıcaklığını koruyor. İki gündür metroda yabancılara yönelik saldırıların gerçekleşmesi ve iki kişinin ağır şekilde yaralanması üzerine Rusya'da etnik nefretin yaygınlaşmasından endişe ediliyor.

Sabah saatlerinde Kafkas kökenli grupların karşı gösteri yapacağı haberleri üzerine polis bölgeyi tamamı ile kapattı. Gece yarısına kadar meydana giriş-çıkışları ve Ohodnıy Riyad metro istasyonunu kapatan polis, geç saatlerde güvenlik önlemlerini azalttı. Ria Novosti'ye açıklamada bulunan polis sözcüsü, başkentte durumun kontrol altına alındığını ve polisin de meydandan ayrılmaya başladığını söyledi. Sviridov'un öldürülmesinden sorumlu tutulan Kabardino-Balkar kökenli 26 yaşındaki Aslan Çerkessov gözaltında tutuluyor. Savcılık Çerkessov'la birlikte önce gözaltına alınan sonra da serbest bırakılan üç zanlı ile ilgili de inceleme başlattı. Zanlıların salıverilmesini sağlayan polis memurları da savcılığın soruşturmasına tabi olacak.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, polisin olayların büyümesini engellemek için her türlü yasal hakkını kullanmasını isterken, etnik ve dini temelli nefretin artmasının en büyük tehlikelerden biri olduğuna dikkat çekti. Interfax'a açıklamada bulunan polis yetkilileri, olayların tekrarlanması durumunda polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanacağı uyarısı yaptı.

Son dönemde ırkçı saldırılarda bir miktar azalma olsa da neo-nazist gruplar hala belirli çevreler tarafından destek görmeye devam ediyor. 2009'da ırkçılar şiddet uyguladıkları 297 kurbanın 52'sinin ölmesine neden olurken, 2010'da bu rakam 167 kurban ve 19 ölümle sınırlı kalmıştı. Şehir yönetiminin izin vermesi durumunda farklı etnik gruplardan 10 binden fazla kişi Manej'de yaşananları protesto etmek için Çarşamba günü yeni bir gösteri yapmak istiyor.