PZO Başkanı Türkoğlu: Kasaplık değil damızlık hayvan ithal edilsin

Polatlı Ziraat Odası (PZO) Başkanı Muzaffer Türkoğlu, kasaplık hayvan değil, damızlık hayvan ithalatının gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Polatlı Ziraat Odası (PZO) Başkanı Muzaffer Türkoğlu, kasaplık hayvan değil, damızlık hayvan ithalatının gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ankara'nın Polatlı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu, düzenlediği basın toplantısı ile hayvan ithalatını eleştirdi. Son bir yıldır et hususunda ciddi sıkıntıya girildiğini dile getiren Türkoğlu, "En büyük sebebi dışarıdan süt tozu ithalatı yapılmasıydı. Süt tozu ithal edilince üretici süt mamullerini süt tozundan üretmeye başladı. Süt fiyatları düşünce üretici zarar etti ve damızlık hayvanlarını kesime gönderdi." dedi. Nisan ayına kadar kasaplık hayvanlara açık ithalat uygulandığını, ısrarla ve şiddetle ithalat yapıldığını dile getiren Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bakıyorum Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Uruguay'da et işiyle uğraşan büyük tüccarlarımız kol geziyor. Bir an evvel ithalatın yasaklanması gerekiyor, sadece damızlıkta bize uygun cinsler ithal edilebilir ciddi bir kontrolden geçirilmeli."

Afrika, Güney ABD ve Avustralya'dan neden hayvan ithal edildiğini soran Türkoğlu, eleştirilerine şöyle devam etti: "Damızlık kesime girdi materyal azaldı. Besi danası azaldı. Çok yüksek fiyatları biz istemiyoruz. Tüketici zarar görüyor. Bunun arkasında yine spekülatörlerin istediği oldu ciddi paralar kazandı. Hükümette kriz vari bir sıkıntı oldu. Et getirelim dediler. Bir miktar kasaplık hayvan getirdiler. Kurban Bayramı arifesinde yapılması gerekendi belki

sarsıntıyı azaltmak açısından. Nisan ayına kadar kasaplık hayvanlar açık ithalat. Israrla ithalat yapılıyor. Bakıyorum Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Uruguay'da ve Avrupa'da çıkabilecek ülkelerde et işiyle uğraşan büyük tüccarlarımız oralarda kol geziyor."

Besiciye yönelik bir bankanın sıfır faizli kredi çıkarmasını olumlu değerlendiren Türkoğlu, "Türkiye'de damızlık hayvanı artırmak amacıyla. Bu hem istihdam hem beslenmeyi sağlayacak. Stratejik öneme sahip en önemli şey şudur. İthal edilen hayvanların kan tahlili yapılıyor mu bizim neslimizin ileride zarar görmeyeceği kesin mi. Ciddi şüphelerimiz var. Sıfır faizli kredilerle ciddi yatırımlar yapılıyor ancak bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmez ithalatçıların. Bakanlıklara gidiyorum ben. Geçecek yer yok

oralarda. Bu kredi kullanan üreticileri batırır biz çiftçilere hem bitkisel hem hayvansal üretim yapanlara ülkemize ve gelecek neslimize zarar verir." şeklinde konuştu.

'Hibrit tohumlar girdi şimdi bizim yerli bitkilerimizin tohumları kalmadı. Bizim gelecek neslimiz zarar görecek' diyen Polat Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Bir an evvel hükümetimiz bu yanlıştan dönmelidir. Muhakkak ki bu açıklamaları yetkililer okuyacak. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler. Hem sıfır faiz veriyorsun hem yem bitkilerini destekliyorsun, ama öbür taraftan da ithalata izin veriyorsun. Bundan 4 kişi ciddi para kazanıyor ama bu ithalatın hemen durulması lazım. İthalat damızlık hayvanda yapılabilir ama kontrollü olmalı. Hastalıklardan arı olması lazım. Devlet yetkilileri oradaki hastalıklar bizde yok diyor. Oradan hastalık da ithal edersek biz ne yapacağız."

Türkoğlu, banka kredisiyle hayvancılık yapmaya çalışanların daha cebine giren bir şey olmadığını ve sonlarının iyi olmadığını kaydetti. Türkoğlu, şöyle konuştu: "Sıfır faiz iyi ama bunun yerine ete ve süte prim olmalıydı. Üretimi çoğaltırdı. Üretici gidemedi sıfır faize bire bir buçuk ipotek zorunluluk var. Satış kabiliyeti yüksek ipotek. Vatandaş aldı 100 hayvanı koydu ahırına yavruları doğacak süt satılacak erkeklerini besleyip eti satacak. Et fiyatlarını aşağı düşürmekle olmuyor yine spekülatörler kazanıyor parayı. Bir an evvel ithalatın yasaklanması sadece damızlıkta bize uygun cinsler getirilmelidir. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti, neden Afrika, Güney ABD, Avusturalya'dan hayvan getiriyoruz."

DÜNYADAKİ KOYUN IRKLARININ YARISI ANADOLU'DAN

Hayvan ırklarının önemine değinen Ankara'nın Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu, "Çeşitlerin orijinali bizimdir. İthalatı başıbozuk açmak, gelecek nesillere zarar verecek. Bilmiyoruz hayvanlar hormonlu mu? Genleri normal mi? Çaremiz sadece damızlık hayvan. Damızlık hayvanda durursa o da yeterli. Şu anki tesisini yapanları kontrollü getirelim ve bu işi durduralım artık lütfen. Bizim insanımızın süt içmesi lazım. Atatürk Uşak şeker fabrikamızı açarken bizim neslimiz serpilsin, gelişmiş çocuklar elde edelim diyor. Üç beyaz un, şeker, pamuk. Biz damızlık hayvanı kendimizin yetiştirmesi lazım. Lütfen bizim ekmeğimizle oynamasınlar. Bu ithalatı bir an önce keselim." dedi.

Geçen yıl Polatlı'da 1 milyon dönüm arazi satıldığını hatırlatan Türkoğlu, "Buradan çıkın Ankara'ya kadar arazinin çoğu başkasının çiftçinin değil. Bizim ürünümüzü alanlar zengin oldu üretici battı. Politika yanlış. Çiftçilerin taleplerini bir başka bahara ertelemesinler. Bir an evvel ithalatı durdursunlar. Buğday fiyatları yükseldi. Niye Rusya'da yangın çıktı. Çin yeme alışkanlığını değiştirdi. Tarım alanları sürekli daralıyor. Birçok ülkede felaketler var. Hal böyle olunca bundan sonra bizim ürettiğimiz her türlü gıda maddesi değer kazanacak. Bizdeyken ürünün fiyatı yükselsin. Akaryakıt zammına bakın. Biz üretim yapıyoruz.

Vergimizi ödüyoruz karşılarına çıkıp da yeşil kart, ekmek istemiyoruz. Üreticinin önüne çıkmayın. Vatandaş üretimi bırakıp şehrin varoşlarına göçmesin.'' şeklinde sözlerini tamamladı.