Çölleşmenin sebebi ormanların yok edilmesi

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, bilinçsizce yok edilen ormanların iklim değişikliğine neden olduğunu, bunun da küresel ısınma, çölleşme ve biyolojik

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, bilinçsizce yok edilen ormanların iklim değişikliğine neden olduğunu, bunun da küresel ısınma, çölleşme ve biyolojik çeşitliliğin yok olması gibi sorunları beraberinde getirdiğini belirtti.

'TBMM'nin Kuruluşunun 90.Yıldönümü' nedeniyle düzenlenen Hatıra Ormanı Fidan Dikim Töreni'nde konuşan Kahraman, ormanların dünyanın yağış rejimini düzenlenmesinde artı katkısı olduğunu belirterek ağaçlandırma çalışmalarının özel bir hassasiyetle yapılması gerektiğini dile getirdi. Vali Kahraman, dünyada bir ülkenin orman bakımından kendine yeterli olabilmesi için topraklarının yüzde 30'unun verimli ormanlarla kaplı olmasının önemine dikkatleri çekerek şu görüşlere yer verdi: "Ülkemiz alanının yüzde 27'si ormanlarla kaplıdır. Bu oran ilimizde yüzde 24'tür. Görevimiz mevcut ormanlık alanların korunarak, yeşil alanların süratle arttırılmasıdır. Bu amaçla; Çevre ve Orman Bakanlığımızca 2008-2012 yıllarını kapsayan "Milli Ağaçlandırma Seferberliği Kampanyası" başlatılmıştır. Ağaçlandırma Seferberliği sonucunda 2 milyon 300 bin hektar (Trakya büyüklüğünde) bir alanın ormanlık alan haline getirilmesi hedeflenmiştir. İlimiz Eylem Planı kapsamında 5 yılda 32 bin hektar büyüklüğünde bir alanın ağaçlandırılması hedeflenmiştir."

İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Duran da yaptığı konuşmada, Karaman'da 'Ağaçlandırma Seferberliği' çalışmalarının il, ilçe, belde ve köylerde devam etmekte olduğunu söyledi. 2008 yılından bugüne kadar 22 bin hektar alan ağaçlandırılarak 10 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Duran, "Son 3 yıldaki çalışşımalarla dikilen fidanlar ilimizin ağaçlandırılmasına çok önemli bir katkı sağlamıştır. 2010 yılı Kasım ayı sonu itibariyle Ağaçlandırma Seferberliği eylem planımız yüzde 70 oranında gerçekleştirilerek, belirlenen hedefe emin adımlarla ilerlemekteyiz." dedi.

Konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluşturuldu. Fidan dikim törenine Vali Kahraman'ın yanısıra Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Mehmet Kalınsaz, Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M. Salih Baldız, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Alb. Rıza Beşer, Konya Orman Bölge Müdürü Eşref Durmuş, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.