Kamer Genç'ten geçmiş olsun

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Ankara Üniversitesi öğrenci kulübünün kendisini 35 gün önceden dav...

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Ankara Üniversitesi öğrenci kulübünün kendisini 35 gün önceden davet ettiğini belirterek, "Öğrenci kulübü Dekana haber vererek bu tür davetleri yapıyor. Kendi kafalarına göre yapmıyorlar. Her şeyi biliyorlar, buna rağmen gerekli tedbiri almıyorlar" dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı kokteyli Sheraton Oteli'nde düzenlendi.

Resepsiyona katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, dün Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yaşanan yumurtalı saldırıyla ilgili geçmiş olsun dileklerini kabul etti.

Kuzu ile CHP Tunceli milletvekili arasında ilgi çeken diyalog yaşandı:

Genç: Birkaç tane yumurta ile sizi ziyaret etmek istiyorum.

Burhan Kuzu: 70-80 tane yumurtadan birkaç tanesi çift sarılı çıktı, bunlara üzüldüm aslında.

Kamer Genç: Size cılk yumurta atmışlar.

Burhan Kuzu: Değil, değil. Komisyon başkanıyım ya ''kaliteli yumurta atalım hocaya, ancak karşılar demişler.'' Belki sen gitseydin cılk atarlardı, ama bana onu atmadılar yani. Bana gelen çift sarılıydı.

Kamer Genç: Cılk arkadaşlar.


Burhan Kuzu: Bana çifte sarılı, valla acıdım.

Kamer Genç: Bana çocuklar sordular, ''kaliteli mi atalım, cılk mı atalım.'' Ben dedim cılk atın.

Burhan Kuzu: Demek ki yanlış attılar.

Kamer Genç: Neyse geçmiş olsun.

Kuzu'ya Genç ile ne konuştuğunu sormaları üzerine, Genç'in kendisine geçmiş olsun dediğini belirtti. Kuzu, "Kamer beyin yaşı, başı var. Geçmiş olsun diyen adama ne diyeyim" dedi.

Basın mensubunun samimi olup olmadığını dair soruya ise, Kuzu, "Öyle görüyoruz" şeklinde cevap verdi.

Basın mensubunun Türkiye Partisi Genel Başkanı Şener'in de Ankara Üniversitesi'ne gideceğini hatırlatması üzerine de, Kuzu, Şener'in yüksek lisans ve doktora derslerine girdiğini ve bu şekilde gitmelerinde bir şey olmayacağını savundu.

Basın mensuplarının Kuzu'ya orada böyle bir şey olunacağını düşünmediği sorusuna Kuzu şunları kaydetti:

''Bu olayların zaten olacağı konusunda emniyet de uyardı bizi, öğrenciler de ikimizi de (CHP Genel Sekteri Süheyl Batum). Ama Süheyl beyin programı iptal etmeyelim, gidelim' dediği için, bir anda iki siyasetçi gitmiş oldu. Emniyet, dekanlık, rektörlük tedbir alır düşüncesiyle gidildi. Ama gerekli tedbir alınamamış. Biraz zaaf olmuş, sayın dekan fakültesine girenden, çıkandan bihaber. (Onların çoğu benim öğrencim değil zaten) diyor. Nereden girdi, nasıl girdi, niçin girdi bu çocuklar? Senin fakülten zedeleniyor, senin üniversiten zarar görüyor yazık değil mi?

Efendim, ve ben oradayken kendisi dördüncü katta oturuyor, aşağıya inmiyor şahsım için demiyorum bunu, protokol anlamında söylemiyorum, yani o önemli değil. Ama fakültede kıyamet kopuyor, kendisi piyasada yok. (Onlar benim öğrencim değil) diyor. O zaman burası yol geçen hanı. Dedim (bu dekanlığı benim babam da yapar), yani dediğim bu''

Kuzu, basın mensubunun güvenlik zaafı olup olmadığına ise, kendisinin koruması olmadığını söyledi.

Ankara Üniversitesi öğrenci kulübünün kendisini 35 gün önceden davet ettiğini belirten Burhan Kuzu, "Öğrenci kulübü Dekana haber vererek bu tür davetleri yapıyor. Kendi kafalarına göre yapmıyorlar. Her şeyi biliyorlar, buna rağmen gerekli tedbiri almıyorlar" dedi.

Kuzu, Ankara Üniversitesi bağlamında şu sözleri sarf etti:

'Özellikle de yani Siyasal Bilgiler Fakültesi bağlamında söyleyeceklerim şu: Süheyl Batum konuşurken ön sırada iki sıra öğretim üyesi var. Ben vardım, efendim ilaç desen bir tane öğretim üyesi yok. Bunu da söyleyeyim de basının haberi olsun. Demek ki öğretim üyeleri de, dekanlık da, idare de bal gibi biliyordu, bu yumurtanın atılacağını. Ben de biliyordum, ama hoca olarak 15 dakika yumurtanın atılmasını takip ettim. Yumurta saydık, hangisi çift hangisi tek sarı. Yumurta bitmedi, bitmeyince çıkmak durumunda kaldık. Ben zannettim ki (hocam bitmiştir, tamam, hadi buyur) diyecekler, ama demediler. Yani benim sizden ricam, üniversite öğrencilerini kimse gaza getirmesin. Buradan elini bütün muhalefet ve kimse arkasından çeksin. 68 kuşağı bu memlekete çoğa patlamıştır. 5 bin gencimiz ölmüştür, yazık, çok çok yazık. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, ve polis gidemez denen üniversiteye 1980 darbesinden sonra asker girdi, elinde dipçik, benim sınıfımda bin kişilik İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, orada ders anlattık, konuşan öğrenciye (hocam vurayım mı) diye hemen dipçiğin arkası çevriliyordu. (Aman dur, ne vuruyorsun, vuracak bir şey yok) diyorduk bizde. Bakın bunlar kötü şeyler'

Tekrar gidip gitmeyeceği konusunda ise Kuzu güvenlik önlemleri sağlandığı taktirde gideceğini ifade etti.

Kuzu, 30 sene öğretim üyeliği yaptığını ve öğrenciler tarafından her zaman sevildiğini söyleyerek, "Ben en beğenilen hoca değerlendirmesinde 10 yıl aralıksız birinciliği aldım. Öğrencilerin kullanılmasına üzüldüm ve acıdım. Öğrenci böyle olmamalı, taş atan çocuklardan farklı olmalı" şeklinde konuştu.

Kuzu, öğrencilerin yumurta attığının hatırlatılması üzerine, "Diyelim ki benim orada konuşma için çağrılan bir hoca olarak kürsüdeki ifade özgürlüğümü ve de yüzde 90 küsur dinlemek üzere gelen öğrencinin bu hakkını kim koruyacak. Bunun cevabını kim verecek ben sana soruyorum'' ifade etti.

Gençlere kırgın olup olmadığının sorulması üzerine Kuzu, gençlere kırgın olmadığını, öğrencilere her zaman kapısının açık olduğunu belirtti ve olayları saptıranlara kırgın olduğunu söyledi.

Kuzu, konferansı düzenleyen öğrencilerin Süheyl Batum'u ziyaret ettiklerini, yarın akşam üzeri de kendisini ziyaret edeceklerini belirtti.