Gül'den yumurtalı protesto yorumu
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ankara Üniversitesi'nde öğrencilerin yumurtalı eylemini değerlendirirken, "Ta...
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ankara Üniversitesi'nde öğrencilerin yumurtalı eylemini değerlendirirken, "Tabii öğrencilerin heyecanını anlamak gerek, hepimiz o yollardan geçtik. Ama diğer yandan da bunun negatif hale dönüşmemesi için herkesin dikkatli olması gerekir. Dengesinin çok iyi muhafaza edilmesi gerekir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , eşi Hayrünnisa Gül ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile birlikte özel uçak 'DAP' ile 2 günlük ziyaret ve açılışlar için Adana Havaalanı'na geldi. Gül, buradan Adana Valiliği'ne geçti. Yol güzergahında bir grup kadın, Gül'ün makam otomobili durdurup kendisine ve eşine kırmızı gül verdi, aracın üzerine de gül atıldı. Cumhurbaşkanı da kandınlara camı açarak teşekkür etti.
Gül'ü, Valilik bahçesinde Adana Valisi İlhan Atış'ın Cumhurbaşkanı'nı coşkuyla karşılayıp bayrak sallamasını istediği öğrenciler ile bir grup vatandaş karşıladı. Yoğun güvenlik önlemi alınan bahçede makam otomobilinden inen Gül, tören mangasını selamladıktan sonra vatandaşlar ile öğrencilerin yanına gitti. 'Bu bir eğitimdir' diyen Vali Atış'ın önerisiyle bayrak sallayan vatandaşlar ve öğrencileri selamlayan Gül, daha sonra burada oluşturulan kürsüye giderek kısa bir konuşma yaptı. Yağmur yağması nedeniyle vatandaşların ıslanmasına gönlünün razı olmadığını belirten Gül, "Adana'da olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu yağmurda bekliyorsunuz. Eşim de sizin yağmurda ıslanmanıza üzülüyor. Yağmur rahmettir bunu en iyi Adanalılar bilir. Çünkü buralar bereketli topraklardır, bereket olması için yağmura ihtiyaç vardır. Siz bütün ülkeyi besleyen şehirsiniz. Sizleri burada cıvıl cıvıl görünce çok mutlu oldum. Ama sizi burada yağmur altında tutmak istemiyorum. Daha fazla ıslanmanıza gönlüm razı değil. Hepinize çok teşekkür ediyorum sağolun"dedi. Gül, daha sonra makama geçerek Vali İlhan Atış'tan brifing aldı. Gazetecilerin Ankara Üniversitesi'nde öğrencilerin gerçekleştirdiği yumurtalı eylemle ilgili değerlendirmesini sorduğu Gül, üniversitelerin her türlü düşünce ve fikrin özgürce ifade edilmesi gereken yerler olduğunu ancak denginin çok iyi sağlanması gerektiğini söyledi. Üniversite öğrencilerinin Türkiye'nin en önemli varlığı olduğunu kaydeden Gül, şunları söyledi:
NEGATİFE DÖNMEMELİ
"Tabii öğrenciler, çocuklarımız bizim gençlerimiz onlara en iyi Türkiye'yi bırakmak en iyi imkanları hazırlamak için çaba sarf ediyoruz. Bizim en önemli varlığımız tabiki gençlerimizdir. Üniversite öğrencileri Türkiye'nin en önemli varlığıdır. Biz onlara çok önem veriyoruz. Tabii ki gençliğin kendi içerisinde heyecanı vardır. Hepimiz öğrenci olduğumuz dönemlerde bu heyecanları yaşadık. Ama ölçüyü kaçırmamak lazım çok önemli. O zaman düzensizlikler ortaya çıkar. Hoş olmayan manzaralar ortaya çıkar burada da dengeyi iyi muhafaza etmek gerekir. Gençliğin dinamizmini, anlamak gerekir. Hepimiz o yıllardan geçtik. Ama diğer yandan da bunun negatif hale dönüşmemesi için herkesin dikkatli olması gerekir. Bu son olayları dikkatli değerlendirmek gerek. Herkesin, üniversite gençliğinin bu şekilde gündeme gelmesine gerek yok, olmaması gerekir. Tabii üniversiteler her türlü düşüncelerin, fikrin özgürce ifade edilmesi gereken yerdir. Özgürce her ifadenin ifade edilebilmesi için o mani olucu eylemlerin yapılmaması gerekir. Ankara Üniversitesi'nin Rektörü güzel söylemiş, 'Üniversiteler özgür düşüncelerin ifade edildiği yerlerdir' demiş. Dediği gibi özgür eylem herkesin istediği gibi eylem yaptığı hele başkası susturduğu, hoş karşılanmayacak tavırların sergilendiği bir yer olmamalıdır. Bu acıdan herkesin dengeyi çok iyi sağlaması gerekir."
Vali İlhan Atış'ın tablo hediye ettiği Gül daha sonra cuma namazı için Merkez Sabancı Camii'ne gitti.
EZAN GEÇ OKUNDU
Normal cuma namaz saati 11.30 olmakla birlikte memurlar için 12.00'de okunurken, Cumhurbaşkanı'nın namaza katılacak olması nedeniyle 20 dakikalık bir erteleme daha gerçekleşti ve 12.20'de okundu.
