WSJ: Krizin yeni hedefi İtalya

İrlanda'ya yönelik 85 milyar euro'luk kurtarma paketinin piyasalar üzerinde beklenen yatıştırıcı etkiyi y...


İrlanda'ya yönelik 85 milyar euro'luk kurtarma paketinin piyasalar üzerinde beklenen yatıştırıcı etkiyi yapmaması, yatırımcılar arasında 'Kriz Avrupa'nın derinlerine doğru ilerliyor mu?' endişesini yarattı.
ABD'li ekonomi gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Avrupa'daki krizin Yunanistan ve İrlanda'dan sonra İspanya, Portekiz ve diğer ülkelere doğru da yayılabileceği beklentisini bir fay hattı benzetmesiyle sayfalarına taşıdı. WSJ, yandaki grafikte yer alan büyüme beklentisi, işsizlik, bütçe açığı ve dış borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı gibi ekonomik verileri sıralayarak piyasalarda hâkim olan 'Kriz daha az risk altında bulunduğu düşünülen İtalya ve Belçika'ya doğru da yayılabilir' tartışmasını başlattı.
Şimdiye dek ortaya konan kurtarma önlemlerinin İspanya için de yeteceğini belirten WSJ, Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi İtalya'nın da krize sürüklenmesi halinde ise AB'nin gücünün buna yetip yetmeyeceğinin tartışma konusu olduğunu yazdı.   

Sıcak para 'kırmızı bayrak'
Öte yandan WSJ, dün Türkiye'nin cari açığının yarattığı kaygıları vurguladığı bir diğer haberinde "Türkiye'nin ticaret açığı, ekimde keskin bir biçimde genişleyerek bu yükselen ekonominin büyümesine vurgu yapsa da dış şoklara açık bırakan bir dengesizliği ışığa tuttu" yorumunu yaptı. Haberde Türkiye'deki sıcak paranın cari açığının fonlanmasında oynadığı 'yıldız rolü'nün, yeni bir riskten kaçınma dalgası durumunda sorun yaratabilecek bir "kırmızı bayrak" oluşturduğu da öne sürüldü.  

İspanya piyangoyu özelleştiriyor
Bu arada İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, hükümetin piyangonun bir kısmını satacağını ve havaalanlarını kısmen özelleştireceğini söyledi. Zapatero, "Hükümet piyangonun yüzde 30 hissesini satacak ve özel şirketlerin, havaalanlarının yüzde 49 hissesini almasına izin verecek" dedi.

Â