İhracatta Devlet Yardımları Anlatıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) tarafından, "İhracatta Devlet Yardımları" konulu toplantı düzenlendi.

İhracatta Devlet Yardımları Anlatıldı
GSO Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Şube Müdürü Esin Şen katıldı. Şen, Ülke Masaları Projesi'nde Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'dan sorumlu olduğunu belirterek, "2005 yılından bu yana da Venezüella bu gruba girmeye çalışıyor, o da dahil olduğunda 5 ülkelik bir gümrük birliğinden bahsediyoruz. Ülke masaları, ihracatta yeni bir yaklaşım olarak düşünüldü. Bu kapsamda da Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatı
Geliştirme Etüt Merkezi'nin işbirliği ve ortak çalışmasıyla oluşturuldu. Yeni bir interaktif çalışma modeli geliştirildi" dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, İGEME bünyesinde 34 ülke masası oluşturulması talimatını verdiğini hatırlatan Şen, "Böylece Avrupa, Amerika, Asya Pasifik, Ortadoğu Körfez ve Afrika olmak üzere 5 bölgede 34 ülke masası oluşturuldu. Biz dış ticaret camiası olarak bu çalışmanın içinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Çünkü sizlerle daha interaktif çalışmak istiyoruz. Dış ticaretin asıl kahramanı firmalar, çünkü rekabet eden ne ülkeler ne sektörler, bire bir firma yöneticisi, firma çalışanı bu rekabeti
kıyasıya yaşıyor. Maalesef son dönemde bu kriz nedeniyle Avrupa pazarındaki daralma yeni pazar arayışlarını arttırdı. Dolayısıyla ülke masasının elbetteki en önemli hedefi yeni ve alternatif pazarlar bulmak. Mevcut pazarlarda pazar payını artırmak, pazar ve sektör çeşitlenmesini sağlamak. Dış pazarlar hakkında doğru ve güncel bilgi sağlamak. 'Bilgiyle ihracat, bilinçli ihracat' sloganıyla yola çıktık. Bilgi çok önemli, bilgiye erişebilenler fark oluşturuyor, rekabette daha öne geçebiliyor" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra İGEME uzmanları katılımcılara dış ticaret ile ilgili bilgiler verdiler.