Deve güreşi sezonu başladı

Dünyada sadece Türkiye'de geleneksel olarak yapılan deve güreşi sezonu başladı. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında mahalli olarak organize edilen etkinli

Dünyada sadece Türkiye'de geleneksel olarak yapılan deve güreşi sezonu başladı. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında mahalli olarak organize edilen etkinlikler 28 Kasım'da Aydın-Germencik ve İzmir-Harmandalı deve güreşleriyle start aldı. Ege başta olmak üzere Akdeniz bölgelerinde takvime 30 ayrı yerde yapılacak güreşler 05 Aralık günü Milas-Selimiye, Denizli-Buldan mücadeleleriyle sürecek.

Ege ve Akdeniz'deki deve sahiplerinin kendi aralarındaki 'Benim devem seninkinden iyi' çekişmesine dayanan güreşler, zaman içerisinde yöre insanlarının da ilgisiyle gelişti. 'Tülü' adlı güreşçi develer, tek hörgüçlü 'yoz' ve çift hörgüçlü 'buhur' adı verilen erkek devenin eşleşmesiyle meydana geliyor. Özel yetiştirilip eğitimden geçen develer, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yarışmalarda birinci gelebilmek için ter döküyor. Üzerlerinde 'havut' denen semerle güreşen kızışma zamanındaki erkek develer, güreşlerine ve yaşlarına göre pehlivanlar gibi: ayak orta, baş altı, baş olarak sınıflandırılıyor. İyi bakıldığında bir tonu aşan ağırlığa çıkabilen develer sakatlanmazsa 6 yaşına kadar güreşebiliyor.

Güreşler genelde; hayır, okul yaptırma, gençlik-spor ve dernek ve kulüpleri tarafından o beldenin eksiklerini tamamlanmak üzere tertipleniyor. Ancak son dönemde turistlerin de ilgisini çeken bir organizasyon haline getirildi.

Deve güreşi takvimi şöyle: "02 Aralık: Milas-Selimiye, Denizli-Buldan. 12 Aralık: Çan-Büyüktepe Köyü, İzmir-Kemalpaşa-Armutlu, Bodrum-Mumcular, Kurtuluş-Çalışlı Köyü-Bağarası. 26 Aralık: İzmir-Bağyurdu, Aydın-Işıklı, Aydın-Atça. 02 Ocak 2011; Bodrum-Ortakent, Aydın-İncirliova. 09 Ocak 2011: Aydın-Germencik, Bodrum-Yalıkavak. 16 Ocak 2011; İzmir-Selçuk, Muğla-Yatağan. 23 Ocak 2011; Aydın-Ortaklar, Denizli-Sarayköy, Balıkesir-Burhaniye. 30 Ocak 2011; İzmir-Bergama, Aydın-Köşk. 06 Şubat 2011; İzmir Torbalı, Aydın-Yenipazar. 13 Şubat 2011; İzmir-Tire, Aydın-Kuyucak. 20 Şubat 2011; Aydın-Nazilli, Aydın-Çine. 27 Şubat 2011; Aydın-Bozdoğan. 06 Mart 2011; İzmir-Kemalpaşa-Ulucak, Haydarlı. 20 Mart 2011; Manisa-Salihli-Gökkaya."