Davul Zurnacılara Vergi Müjdesi

Geçimlerini düğün ve derneklerde davul-zurna çalarak sağlayan roman vatandaşlar vergiden muaf tutuldu.

Davul Zurnacılara Vergi Müjdesi
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşme sonrası geçimini davul-zurna çalarak sağlayan vatandaşların bundan sonra vergiden muaf tutulacaklarını açıkladı.
Milas Yöresi Davul Zurna ve Roman Kültürü ile Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği (MUZKATDER) Başkanı Dursun Girgin'in yıllardır gündeme getirdiği davul-zurna mesleğini icra edenlerden vergi alınması yönündeki talebi Maliye Bakanlığı tarafından kabul gördü. Muğla'da bulunan Roman Köylerini temsilen Dibekdere Köyü eski muhtarı Dursun Girgin tarafından; VUK 1/1/1999-155 Maddesine istinaden ebe, sünnetçi, rehber, arzuhalci ve meslek erbabının gelir vergisinden muaf olduğu gibi davulcu ve zurnacılarında gelir vergisinden muaf tutulmaları gerektiğini, Gelir Vergisi mükellefi dahi olmadıkları halde, davulcu ve zurnacı sanatçılara; fatura kesmedikleri, defter tutmadıkları, beyanname vermedikleri gerekçesiyle usulsüzlükten yüksek cezalara maruz bırakıldıklarını açıklamıştı.
AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yazdığı yazıda; davulcu ve zurnacıların da serbest meslek erbabı kabul edilmesi gerektiği belirtti. Konuyu değerlendiren Maliye Bakanlığı yetkilileri, 29 Kasım 2010 tarihinde yaptıkları yazılı açıklamada, "Gezici olarak şarkı söyleyen ve müzik icra eden davulcu ve zurnacıları serbest meslek erbabı kabul edilmiştir. Br işyerinde çalışmaksızın gezici olarak kendi nam ve hesaplarına çalışmak suretiyle şarkı söyleyenler ile müzik icra edenlerden (davulcu ve zurnacılar dahil), Vergi Usul Kanununun 155 inci maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşımayanlar ile köylerde veya son nüfus sayımına göre belediye içi nüfusu 5.000'i aşmayan yerlerde faaliyette bulunanların bu faaliyetlerine ilişkin kazançlarının gelir vergisinden muaf tutulması gerekir" denildi.