Bakanlıktan Manda Üreticisine Destek

Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Halk Elinde Manda ıslahı' projesi kapsamında manda üreticisine 750 TL destek sağladıklarını söyledi.

Bakanlıktan Manda Üreticisine Destek
Tarım Müdürü Ünal, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın yeni bir proje hazırladığını belirterek, "Bu projenin ismi 'Halk elinde manda ıslahı'. Türkiye'nin 4 veya 5 ilinde ciddi anlamda manda varlığı var. Düzce'de bunlardan bir tanesi. Yakın geçmişte Düzce'de Genel Müdür yardımcımız, daire başkanımız ziyaretlerde bulunmuş ve tespitlerimizi yapmıştık. İnşallah burada bir manda birliği kuracağız. Birliği kurmak için asgari 1000 baş manda bulunması gerekiyor. Düzce'de de bu mümkün. Bu projeden Düzceli üreticimizde faydalanacak. Bunun şöyle bir avantajı var. Hem ıslah konusunda bir çalışma yapacağız, aynı zamanda manda başına Tarım Bakanlığının 250 lira gibi bir desteği var. Buna 500 lira daha eklenecek yani 750 lira civarında bir destek sağlanacak. Bunun sebebi de manda sayısı her geçen gün azalıyor. Bir bakıma manda ırkını korumak adına uygulanacak bir proje. Düzce merkezde Paşa Konağı köyü ve Bahçeköy'de yani Efteni Gölü civarındaki köylerde yetiştiriliyor. Bizim çok fazla miktarda mandamız var. Fakat bunun ekonomik olarak değerlendirmesini yapamıyoruz. Bunun içinde çalışmalar yapacağız. Bu amaçta veteriner hekimlerimizi İstanbul civarında modern manda işletmeleri var oralarda inceleme yapacaklar. İnceleme sonunda da inşallah buna yönelik güzel bir proje uygulamaya koyacağız" dedi.
Normal süte nazaran manda sütünün 2-3 kat daha fazla para ettiğini işaret eden Ünal, "Manda sütü diğer sütlerle kıyasladığınız zaman 2-3 kat daha fazla para ediyor. Gecen sene Bursa'dan beni aradılar. 'Eğer 100 kilodan fazla manda sütü bulabilirsek her gün gelelim 4 bin liradan alalım' dediler. Ama o zaman temin edememiştik. İnşallah bu projeyle beraber gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.
Düzce'de şuanda kayıt altında 948 adet manda bulunurken kayıt dışında da 2 bin 500'e yakın manda bulunuyor.