"Yanlış politikalar nedeniyle et ithalatından sonra süt ithalatı yapılacak"

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Ekonomisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Sarıkaya, devletin hayvancılık konusunda polit

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Ekonomisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Sarıkaya, devletin hayvancılık konusunda politikaların yanlış olduğunu belirterek, bu yanlış politikalardan dolayı etten sonra süt ithalatının da yapılacağını ileri sürdü.

Ardahan Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda 'Ardahan İli Hayvancılık Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Sarıkaya, et ithalatının son derece yanlış olduğunu belirtti. Et ithalatının yapılmasına karşın, fiyatların düşmediğini söyleyen Sarıkaya, "7 liraya yurtdışından ithal edilen et neden 20 liraya vatandaşın evine giriyor? Eti 7 liraya getirdiklerini söyleyen firmalar bu etin neden 20 liraya yurt içinde satıldığını niye izah edemiyorlar." dedi.

Et ithalatından dolayı birçok firmanın zenginleştiğini söyleyen Sarıkaya, bu ithalatın bir an önce sonlandırılması gerektiğini kaydetti. Et ithalatının devam edilebileceği ile ilgili algı var olduğu sürece bunun fiyat belirsizliğine yol açacağını savunan Sarıkaya, ithalatın ne zaman biteceği konusunda devletin bir an önce üreticileri bilgilendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Etin gıda güvenirliği açısından tehlikelerinin bulunabileceğini anlatan Sarıkaya, ileriki zamanlarda beslenmeyle ilgili sıkıntılar oluşabileceğini dile getirdi. Et ithalatından sonra süt ithalatının da yapılacağını iddia eden Sarıkaya, yanlış politikalar nedeniyle süt tozunun da ithal edildiğini, bu durumun hayvancılık yapan insanlar için kaygı verici bir durum olduğunu belirtti. Bu sorunların önüne geçilmesi için et ve süt taban fiyatlarının belirlenmesi gerektiğini, pazarlama alanlarının yaratılması ile hayvan sayısının fazlalaştırılması için teşviklerin yapılmasının gerektiğini söyleyen Sarıkaya, vatandaşın et yemediğini, besin olarak sürekli tahıl gıdaların tüketildiğini vurguladı.

Panele, Vali Mustafa Tekmen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Hayvancılık Dairesi Başkanı Muhittin İyimaya, Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, köy muhtarları ve sivil toplum temsilcileri katıldı.