Protokol krizi cıldırttı

Davutoğlu, Abu Dabi Havaalanı'nda korumaların silahları nedeniyle kriz çıkınca özel uçağın hazırlanması talimatı verdi. BAE Dışişleri Bakanı, Davutoğlu'nu aradı özür diledi, helikopterle kaldığı otele geldi



Davutoğlu, Abu Dabi Havaalanı'nda korumaların silahları nedeniyle kriz çıkınca özel uçağın hazırlanması talimatı verdi. BAE Dışişleri Bakanı, Davutoğlu'nu aradı özür diledi, helikopterle kaldığı otele geldi


IRAK temaslarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin ziyareti, havalimanındaki protokol kriziyle başladı. Önceki gece TSİ 02.50'de Abu Dabi'ye inen Davutoğlu, BAE Dışişleri Bakanlığı yetkililerince karşılandı. Davutoğlu, protokol salonunda bir süre oturduktan sonra, Büyükelçi Vural Altay'la şehir merkezine hareket etti. Ancak alandaki BAE İçişleri Bakanlığı görevlileri, heyet üyelerinin valizlerini x-ray cihazından geçirmek istedi. Bazı valizlerde Davutoğlu'nun korumalarına ait telsiz ve silahların bulunması üzerine yetkililer, izinleri olup olmadığını sordu. Abu Dabi Büyükelçiliği yetkilileri, izinler için gerekli başvuruların yapıldığını belirtti, ancak BAE İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasında uzlaşı sağlanamadı. Heyetin alandan çıkamadığını öğrenen Davutoğlu, tekrar havalimanına geri döndü. BAE yetkilileri, Davutoğlu'na kendisinin gidebileceğini, sorun çözüldükten sonra ekibin kalanının gönderileceğini söyledi. Davutoğlu, bunu reddederek birlikte hareket edeceklerini ve tüm heyet üyeleri çıkmadan alandan ayrılmayacağını söyledi.


UÇAĞI HAZIRLAYIN TALİMATI
Bu sırada Davutoğlu kendilerini Riyad'a götürecek özel uçağın hazırlanması talimatını verdi. 2 saat süren görüşmeler sırasında, Abu Dabi dışında bulunun BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahyan, durumdan haberdar edildi. El Nahyan, Davutoğlu'nu arayarak iki kez özür diledi.
Uykusundan uyandırılan El Nahyan, Davutoğlu'na, 'Çok ama çok üzgünüm. Bu muamele karşısında dönüş kararınıza hak veriyorum. Ancak kalmasını özel olarak rica ediyorum' deyince, Davutoğlu Riyad'a geçmekten vazgeçti.

YAPTIKLARINIZ ÇOK YANLIŞTI
El Nahyan'ın müdahalesinin ardından Türk heyetine zorluk çıkaran BAE İçişleri Bakanlığı görevlileri de özür diledi. Davutoğlu görevlilere, 'Yaşadığımız olay üzüntü verici. Böyle bir olayin kimseye yapılmaması gerekir. Özellikle Türkiye'ye ve Türk Dışişleri Bakanı'na böyle bir yanlışın yapılması üzüntü verici. Yaptıklarınız çok yanlıştı. Dışişleri Bakanı, beni iki kere arayarak özür diledi ve şu anda kaldığı başka bir şehirden kalacağım otele gelip özür dilemek için yola çıktı' dedi. El Nahyan'ın talimatı üzerine Dubai Havaalanı'da girişi 'küçük VIP'ten yapan Davutoğlu'na ayrılırken 'Royal Çıkışı' olarak bilinen ve başkanlık düzeyindeki çıkışlar için kullanılan kapı açıldı.

Heyetle Emirates Oteli'ne giden Bakan Davutoğlu, 'BAE Dışişleri Bakanı birkaç saatliğine bile olsa buraya gelmemi ve devlet yetkilileriyle görüşmemi istedi. 5 yıldır Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret olmadığı için programa aldık. Ama havalimanında silahlarla ilgili taşıma belgesi sıkıntısı çıktı. Bundan sonra çekip gitmek açıkça bir daha buraya gelmememi gerektiriyordu' diye konuştu. Sabah 06.00'da Lüksemburg Dışişleri Bakanı'na tahsis edilen helikopterle Bakan Davutoğlu'nun kaldığı Emirates Otel'e gelen El Nahyan da, Davutoğlu ve heyetinden özür diledi. El Nahyan, 'Yaşanan olaydan çok üzüntü duyduk. Bu olayın yaşanmasına neden olanlar hakkında en sert cezalar verilecektir' dedi.