MIT Enterprise Forum artık Türkiye'de

Dünyanın saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology öncülüğünde kurulmuş olan MIT Enterprise Forum (MIT EF), Amerika'daki 22 ayrı

Dünyanın saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology öncülüğünde kurulmuş olan MIT Enterprise Forum (MIT EF), Amerika'daki 22 ayrı temsilciliğinden sonra Avrupa'da ikinci ülke olarak 8 Kasım Pazartesi günü Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye lansmanını yaptı. Otuz yıldır devam eden forum, gerek 2 binden fazla gönüllü çalışanı gerek geniş iletişim ağı ile girişimcileri sermaye, kaynak, personel ve ilgili sektör uzmanlarıyla bir araya getiriyor.

Turkcell ve Toyota Türkiye iş ortaklığında MIT EF Türkiye'nin tanıtıldığı organizasyona Türkiye ve yurt dışından üst yöneticiler, girişim sermayesi şirket temsilcileri, endüstri uzmanları, hukukçular, akademisyenler ve çok sayıda devlet adamı katıldı. Konularında uzman olan Selçuk Kiper, Çağlan Kuyumcu, Burçin Ergünt, Beliğ Güreller, İlknur Aslan, Bülent Hiçsönmez ve Olgaç Artam derneğin yönetim kurulunda gönüllü olarak görev aldı. Derneğin kurucu üyeleri Tayfun Demirören, Volkan Ekinci ve Atom Damalı Türkiye'de atılan bu adımda önemli rol oynadı.

Lansman için Türkiye'ye gelen MIT EF Global Başkanı Richard Kivel yaptığı konuşmada MIT EF'in dünyaya bakışından ve genişleme politikalarından bahsetti. "Biz her girişimcinin içindeki tutku ve yaratıcılığı destekleyip hayallerini gerçekleştirmeye odaklandık." diyen Kivel, bir girişimle dünyanın değiştirilebileceğine vurgu yaptı.

Forumun lansmanında söz alan MIT EF Türkiye Başkanı Gülsün Bozkurt ise eğitim programlarıyla dünya çapındaki gençler arasında girişimciliği desteklediklerini, gençleri yüreklendirdiklerini anlattı. Bozkurt, Enterprise Forum'un Türkiye'deki yapılanmasıyla beraber ülkemizdeki fark yaratan genç girişimcileri destekleme şansımız var artık. Bu, dünya genelinde yaygınlaşarak misyonunu yaymaya çalışan önemli bir platform. En çarpıcı özelliklerinden biri de gönüllülük anlayışı üzerine kurulmuş olması. Böylelikle girişimci gençlerle deneyimlerini paylaşmak isteyen konusunda uzmanlaşmış iş adamı ve kadınlarını bir araya getirme fırsatını yakalamış olacağız." ifadelerini kullandı. Gülsün Bozkurt, aralarında Prof. Dr. Önder Küçükerman, Faik Somer, Nuri Çolakoğlu, Okan Tapan, gibi sektörünün saygın isimlerinden oluşan danışma kuruluna da ayrıca teşekkür etti.

MIT EF Türkiye'nin iş ortağı olarak lansmana katılan Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da gecede yaptığı konuşmada odak alanlarının başında teknoloji konusunda gelecek vaat eden gençleri destekleyecek, kabiliyet ve yetkinliklerini geliştirecek projelere yatırım yapmanın geldiğinin altını çizdi. Kocabaş, "Biz farkın insanla, insanlar için yapıldığına inanan bir gurubuz. Türkiye'de nitelikli insan kaynağına yatırım yapacak ve katma değer sağlayacak projelere destek olmak sosyal sorumluluk vizyonumuzu oluşturuyor. Bu işbirliği ile de Turkcell odak alanlarında ortaya çıkacak yenilikçi fikirlerin, topluma değer katan sürdürülebilir iş modellerine dönüşeceğine inanıyoruz. Gençlerin benzer organizasyonlarla motive edilmesi, işgücü piyasasına entegre edilmesi ve bu aşamada geçişi kolaylaştırmak çok önemli." dedi.

İLK PROJE: BUSİNESS PLAN COMPETİTİON

Gecede bu yıl ilk kez MIT EF Türkiye ve Toyota Türkiye'nin işbirliğiyle düzenlenecek MIT Türkiye Business Plan Competition 'ın da duyurusu yapıldı. Ortalama 28,3 ile yaş ortalamasının bir hayli düşük olduğu Türkiye'de genç nüfusun potansiyelinden faydalanılması gerektiği belirtilirken, daha fazla sayıda daha iyi işler çıkarmak hem de sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkıda bulunmak için böyle bir yarışmanın yapılacağı aktarıldı. Her başvuru için en az üç kişiden oluşan ekip şartı aranırken, üç ekip üyesinden en az ikisinin Türk vatandaşı olma ve başvuru yapanların şirket sahibi olmamaları mecburiyeti bulunuyor. MIT Türkiye Business Plan Competition birincisi 50 bin dolar, ikincisi 15 bin dolar, üçüncüsü ise 5 bin dolar para ödülü kazanacak.

MIT Türkiye Business Plan Competition 'ın sponsoru olan Toyota Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su Ali Haydar Bozkurt ise yaptığı konuşmada, "Türkiye'deki genç girişimcilerin işlerini kurmalarını teşvik etmek için hazırlanan ve Türkiye'ye öncülük edebilecek firmalara destek sağlayan bu yarışmaya Toyota olarak destek vermekten çok mutlu olduklarına işaret ederken şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yüksek kalite standartlarında iş yapabilmek ve insanlığa katkının yanı sıra toplumsal sürdürebilirliği sağlamak adına bu tür girişimlerin artması birincil derecede önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin kendi lokal koşullarından oluşacak ve farklılaşarak globalleşmesini sağlayacak projeleri ve kişileri desteklemenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Çünkü Türk insanı yaratıcı fikirlere sahiptir. Burada önemli olan onlara yol gösterici bir kurumun ve bu fikirleri hayata geçirmek için destekleyici unsurların varlığıdır. 'Karanlıktan şikayet etmek yerine bir mum yakmak için çabalayan' insanlarımızın yararına olacak bu projede yer almış olmak da Toyota olarak bizleri son derece memnun ediyor."

2010-2011 dönemi içerisinde Business Plan Competition yanı sıra girişimcilerin gelişmesini olanak tanıyacak etkinlikler de düzenlenecek. Bunlar arasında; girişimcilik atölyesi, MIT EF Türkiye Konferansı, yuvarlak masa tartışmaları ve örnek olay incelemeleri gibi etkinlikler yer alıyor. Bu etkinlikler sayesinde MIT'e bağlı diğer kuruluşlarla işbirliği yapabilmek için networking imkanı sunulacak.