Manisa'dan Romanya'ya Ticaret Köprüsü Kuruldu

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından organize edilen Manisa merkez, Akhisar, Alaşehir, Salihli ve Demirci ilçelerinden katılımlarla oluşan 55 kişilik Manisa ticaret heyeti, Romanya'daki temaslarını tamamladı

Manisa'dan Romanya'ya Ticaret Köprüsü Kuruldu
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından organize edilen Manisa merkez, Akhisar, Alaşehir, Salihli ve Demirci ilçelerinden katılımlarla oluşan 55 kişilik Manisa ticaret heyeti, Romanya'daki temaslarını tamamladı.
KOSGEB'in de İhracat Amaçlı Yurtdışı İş Gezisi kapsamında desteklediği gezide Manisalı işadamları Bükreş, Prahova, Gaeşti ve Piteşte kentlerinde Romanyalı işadamları ile bir araya geldiler, buradaki yatırımları gezme ve inceleme fırsatı buldular. Manisa heyeti Romanya'da kaldığı 5 gün boyunca bu ülkede yaşayan Türklerle de bir araya gelirken, büyükelçiliğimizi de ziyaret etti.
İşadamları ilk gün Bükreş'te Türk İşadamları Derneği yöneticileri ile bir araya geldiler. Bu görüşmede Romanya'nın ekonomik durumu, Avrupa Birliği üyeliği sonrasında oluşan ortam, Romanya'daki Türk yatırımları ve genel iş yapma yöntemleri hakkında bilgi edindiler. Heyet burada temaslarını tamamladıktan sonra Romanya'da TOBB'un karşılığı olan Romanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Başkan Yardımcısı Valentin Cismaru tarafından kabul edildi. Görüşmelerde Manisa ile Romanya arasında ticari ve kurumsal ilişkilerin gelişmesi için nelerin yapılması yönünde fikir alışverişinde bulunuldu.
Romanya'da bir çok Türk işadamının da bu ülkede yatırım yaptığını gözlemleyen heyet, Bükreş'in 90 km uzaklığındaki Gaeşti şehrinde bulunan Arçelik'in yatırım yaptığı Arctic fabrikasını gezdi. Heyette bulunan beyaz eşya yan sanayi firmaları fabrikanın satın alma müdürleri ile görüşme gerçekleştirdi.
İnceleme gezisinin ikinci gününde Manisalı işadamları Prahova Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde ikili iş görüşmelerine katıldılar. Burada iki ülke işadamları kendi sektörlerinde yer alan işadamları ile görüşme fırsatını elde etti.
Gerçekleşen ikili iş görüşmelerinden umutlu ayrılan heyet, daha sonra Piolesti kentindeki Organize Sanayi Bölgesini gezerek bölge müdüründen bilgi aldı. Günün son teması Hollandalı DİBO firmasına ait özel Organize Sanayi Bölgesinde incelemelerde bulundu.
Gezi boyunca gerek Romanya'lı işadamları, gerekse orada yaşan Türk vatandaşları tarafından yakın bir ilgi ile misafir edilen Manisa heyeti, gezinin son gününde ise, Biteş şehrindeki DACIA tesislerini ziyaret etti. Burada gerçekleşen üretim hakkında bilgi alındı. Burada heyet onuruna bir kokteyl düzenlendi. Kokteylden sonra aralarında İnci Holding gibi firmalarının temsilcilerinin de yer aldığı otomotiv yan sanayicileri firmaları, Romanya'nın otomotiv devi olan Renault Dacia'nın satın alma genel müdürü ile bir araya geldiler. Programın son etkinliğinde Romanya Otomotiv Üreticileri Derneği ACARON Otomobil yan sanayicilerden oluşan heyeti kabul etti.
Romanya'da 5 gün boyunca oldukça yoğun bir o kadar başarılı temaslarda bulunduklarını ifade eden Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Erbil, "Romanya'da Tarım, İnşaat ve Otomotiv konusunda önemli bir potansiyel var. İş gücü maliyetleri bizim ülkemize göre oldukça düşük. Ülke petrol ihtiyacının yüzde 60'ını kendi karşılıyor. Çok çeşitli devlet teşvikleri de var. Türk iş adamları bu potansiyeli iyi görmüş ve burada yaptıkları yatırımlarla prestijli bir konum elde etmişler. Her anıyla oldukça başarılı bir organizasyon oldu. Manisalı işadamlarımız, Romanya ekonomisi ve ticari hayatı hakkında bilgi sahibi oldular. Organizasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum." dedi.