Irak hükümeti toplantısından sonuç yok

Sekiz aydır hükümetin kurulamadığı Irak'ta siyasi belirsizliğin aşılması için son düzlüğe mi giriliyor? Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde farklı siyasi bloklar seçimden bu yana ilk kez bir aradaydı. Başbakan Maliki'nin radikal Şii Sadr hareketi ile kurduğu ittifakın 4 sandalyeye ihtiyacı var. Süreçte Kürtler ise belirleyici...

Sekiz aydır hükümetin kurulamadığı Irak'ta siyasi belirsizliğin aşılması için son düzlüğe mi giriliyor? Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde farklı siyasi bloklar seçimden bu yana ilk kez bir aradaydı. Başbakan Maliki'nin radikal Şii Sadr hareketi ile kurduğu ittifakın 4 sandalyeye ihtiyacı var. Süreçte Kürtler ise belirleyici... 7 Mart seçimlerinden bu yana hükümet sancısı çeken Irak'ın kuzeyindeki Erbil kenti kritik bir toplantının mekanıydı.

Tüm siyasi aktörler oradaydı.

Şii başbakan Nuri El Maliki, onun koltuğuna talip Sünni destekli Irakiye koalisyonunun lideri Iyad Allavi.

İran destekli Irak İslam Konseyi Başkanı Ammar El Hekim, Sadr hareketi temsilcileri. Ve Irak'ın siyasi haritasında belirleyici olacak ev sahibi Kürt lider Mesud Barzani.

Hepsinin derdi, kurulabilirse yeni hükümette istedikleri rolü almak.

Siyasi tablo karmaşık. Alacağı şekil Irak'ın nereye meyil edeceğini belirleyecek. Bir yanda Allavi'nin Irakiye koalisyonu, diğer yanda Maliki'nin hukuk devleti koalisyonu ile Radikal Şii lider Mukteda El Sadr'ın oluşturduğu ulusal ittifak var.

Sandalye sayıları 148. 325 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde etmek için 4 sandalyeye ihtiyacı var. Kıyamet bunun için kopuyor. Anahtar ise Kürtlerde.

Kürtlerin prensipte Maliki'ye destek vermesi olası.  Destek karşılığında statüsü belirsiz petrolce zengin Kerkük'te daha fazla nüfuz istiyorlar.

Irakın Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani liderliğindeki Kürt ittifakının bir diğer talebi bölgesel özerkliğinin artırılması.

İşin içinde Irak'ta Şii bir koalisyonun kurulmasını bekleyen İran da var.

Hem de Amerika'nın Irak'tan muharip birliklerini çektiği ve siyasi boşluğun haiz olduğu bir dönemde.

Fırsat kollayan İran, Şii başbakan Maliki'nin ve Mukteda El Sadr'ın lideri olduğu radikal Şii Sadr hareketi arasındaki ittifakın ardındaki aktör.

Türkiye de hükümet krizinin aşılması için devrede. Ankara bütün tarafların eşit güç paylaşımı içinde olmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bölgedeki temasları da bu amaca hizmet ediyor.

Erbil'deki kritik toplantından çıkan bir uzlaşı yok şimdilik. Tüm siyasi aktörler yarın yine buluşacak. Sekiz aydır Irak siyasetini kitleyen krizi aşmaya çalışacak.