'Hazırlanın dönüyoruz'

Irak'ta 16 saat süren görüşme maratonun ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Dışişleri Bakanı Ahm...

Irak'ta 16 saat süren görüşme maratonun ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve heyeti beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. BAE polisi, aralarında Davutoğlu'nun eşyalarının da bulunduğu bavulları aramak isteyince kriz çıktı. Davutoğlu'nu otele yollamak isteyen Arap polis şefine Bakan, "Heyetim olmadan ben de gitmem, geri dönüyoruz" dedi. BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayid El Nahyan önce 3 defa Davutoğlu'nu aradı ardından da özür dilemek için helikopterine atlayıp Bakan'ın kaldığı Emirates Palace Oteli'ne geldi ve böylece iki saat süren kriz sona erdi. Sabaha karşı 04:30'da Abu Dabi Havaalanı'na inen heyeti, Dışişleri Bakan Yardımcısı Al Gaith karşıladı. Araçlar hazırlandı ve heyet üyelerinin bavulları yüklendi. Bu sırada önce Davutoğlu'nun koruma ekibinin yanında bulunan 3 silaha itiraz eden havaalanı polisi, heyetin bavullarını ve çantalarını da güvenlikten geçirmek istedi. Davutoğlu'na ait bavullar arasında bulunan telsize bile sorun çıkartılınca, Türk heyeti itiraz etti.

ARACIN YOLUNU KESTİLER
Bakan Davutoğlu'nun aracı alandan ayrılırken polis önünü kesmek istedi. Araç durmayınca bu defa konvoyun önünü kesti. Bunun üzerine Davutoğlu'nun Özel Kalem Müdürü Gürcan Balık, görevliye "Bu diplomatik teamüllere aykırı" diyerek itiraz etti. Görevli tutumunu sürdürünce diğer heyet üyeleri bavullarıyla birlikte araçları terk edip alana geldiler. Bu sırada heyetin alanda olduğunu öğrenen Davutoğlu da, "Nasıl olur da arkadaşlar kalır" diyerek alana geri döndü. Abu Dabi Büyükelçisi Vural Altay'ın protokol görevlilerine, "Bu kabul edilemez, nezaketten uzaksınız" diyerek yaptığı uyarı da sonuç vermedi. Al Gaith de polisi ikna edemedi.

UÇAĞIN MOTORU ÇALIŞTI
Bunun üzerine Davutoğlu talimat verdi ve GAP uçağına acil yakıt ikmali yapıldı. Hazırlıklar yapılırken önce Davutoğlu, Abdullah'ı kendi cep telefonundan aradı ancak yanıt gelmeyince uçağın motoru çalıştı. Tam bu sırada çölde Sir Beni Yas toplantısına başkanlık eden Abdullah'tan özür geldi. Ancak Türk heyeti özrün alanda ve herkesin önünde iletilmesi gerektiğini iletti. Bu özür de saatlerce gelmedi. BAE'nin Polis şefi Ahmed Musabih Abid Al Marry, Türk heyetine "Geçebilirsiniz" dedi. Ancak bu yeterli bulunmadı. Abdullah'ın talimatıyla bu defa Al Marry, Davutoğlu'nun önüne geldi ve özür diledi. Bu sırada Büyükelçi Altay, polisi "Elini cebinden çıkart, saygılı ol" diye uyarırken Davutoğlu, Marry'e "Eğer burada VIP havaalanında çalışıyorsanız, kime nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz. Hiçbir bakana böyle davranamazsınız. Hele bir Türk bakana hiç davranamazsınız. Eğer bakanınız özür dilemeseydi dönecektim" diye çıkıştı.

'CEZALANDIRILACAKLAR'
Dışişleri Bakanı El Nahyan, uluslararası oturumunu erteleyerek Davutoğlu'nun konakladığı 7 yıldızlı Emirates Palace Oteli'nin çatısına helikopteriyle indi. Önce Davutoğlu'ndan ardından da tüm heyet üyelerinden "Yaşananlar için çok üzgünüm. Hem şahsım adına hem de ülkem adına özür dilerim. Bu terbiyesizliğin sorumluları en sert şekilde cezalandırılacaktır" sözleriyle özür diledi. Davutoğlu'nun temasları çerçevesinde iki ülke arasında ticaret, sanayi ve askeri alanlarda işbirliği anlaşması imzalandı. Davutoğlu daha sonra akşamüstü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a hareket etti. Yemekte Erbil, Bağdat ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki görüşmelerin değerlendirildiği, Lübnan ve Yemen konularının da ele alındığı belirtildi. Davutoğlu ve beraberindeki heyetin Riyad'daki görüşmenin ardından Roma'ya geçeceği bildirildi.