Geleceğin Bilim Adamları Bursa'da Yetişecek

Türkiye'nin ilk bilim ve teknoloji merkezi Bursa'da açılacak

Geleceğin Bilim Adamları Bursa'da Yetişecek
Türkiye'nin ilk bilim ve teknoloji merkezi Bursa'da açılacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan projeyle Bursa ve civarındaki öğrencilere hitap edecek merkez, öğrencileri bilimin birçok dalıyla tanıştıracak.
Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla projeyi tanıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bilim merkezinin Türkiye'de ilk defa Bursa'da kurulacağını söyledi. Bursa'yı gelişmiş şehirler arasına sokmak için çalıştıklarını ifa eden Altepe, ''Bilim ve Teknoloji Merkezi ile geleceği inşa etmeyi ve geleceğin bilim adamlarını Bursa'da yetiştirmeyi hedefliyoruz. Dünyada bu işe fazlasıyla önem veriliyor. Bizde ise maalesef bu konuda çok geç kalınmış. İnşallah bu iş bize nasip olacak ve bir ilki daha Bursa'mızda gerçekletirmiş olacağız. Amerika'da 1970'li yıllardan itibaren, İngiltere'de 20 yıldan bu yana, Almanya'da krallık zamanından beri bilim merkezleri bulunmaktadır. Hindistan'da 40'tan fazla, Ortadoğu ülkelerinde de Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'te 10 yılı aşkın süredir bilim merkezleri bulunmaktadır. Biz de inşallah geç de olsa Türkiye'de ilk bilim merkezini Bursa'da kuracağız'' şeklinde konuştu.
Bilim merkezinin genç nesle ilmi sevdireceğini kaydeden Altepe, merkezin, toplumun bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgisini artıracağını belirtti. Altepe, merkezde, görsel, işitsel, deneysel düzeneklerle fizik, mekanik, statik, elektrik, enerji, manyetizma, ışık renkleri, biyoloji, tıp, anatomi, DNA, astronomi, kimya, matematik, su dinamiği, ısı, yön bulma, koku, tat, dokunma, ses, bakış açısı, uzay tiyatrosu, gök evi ve 3 boyutlu sinema salonları bulunacağını anlattı.
Bursa'daki bilim ve teknoloji merkezinin dünyadaki diğer merkezlerle iş birliği içinde olacağını söyleyen Altepe, merkeze üye öğrencilerin dünyadaki diğer merkezleri ücretsiz olarak gezebileceğini kaydetti.
Proje çalışmalarının Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Ulcay başkanlığında yapıldığını kaydeden Başkan Altepe, ''Proje heyeti dünyadaki birçok merkezi gezerek bilgi edindi. TÜYAP Kongre Merkezi alanına yapacağımız bilim merkezine 170 farklı bilimsel düzenek kuracağız. Bu düzeneklerin 70'i Bursa, Ankara ve İstanbul'da yapılıyor. Kalan 100 düzenek de bu işte profesyonelleşmiş Almanya ve Fransa'daki şirketler tarafından yapılıyor. Bizde bulunacak düzeneklerin hepsi son model olacak. Dünyadaki en iyi ünitelere bizim eğitim merkezimiz sahip olmuş olacak'' diye konuştu.
Toplam 10 bin metrekare kapalı alana sahip olacak Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin ilk olarak 5 bin metrekaresinin yapılacağını belirten Altepe, kısa süre sonra inşaat ihalesinin yapılıp binanın da bir yıl zarfında bitirileceğini söyledi. Altepe, projenin 170 düzenek ve binayla yaklaşık 7 milyon TL'ye mal olacağını sözlerine ekledi.