Bdp Grup Toplantısında 'Kürtçe' Sürprizi

BDP Grup Toplantısında Kürtçe sürprizi yşandı

BDP Grup Toplantısında Kürtçe sürprizi yşandı. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, grup toplantısını açış konuşmasını Kürtçe yaparak, KCK davasında Kürtçe'den 'bilinmeyen bir dil' şeklinde sözedilmesine tepki gösterdi.
Meclis çatısı altında daha önce kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün yaptığı Kürtçe konuşma büyük tartışmalara neden olmuştu. BDP Meclis Grup Toplantısı'nda bir kez daha Kürtçe krizi yaşandı. BDP Grup Başkanvekili Yıldız, grup toplantısını açış konuşmasını Kürtçe olarak gerçekleştirdi. Yıldız, Kürtçe konuşmasında Diyarbakır'daki KCK davasında mahkemenin, Kürtçe için 'anlaşılamayan bir dil' ifadesini kullandığını hatırlatarak, "Bu nasıl bir anlaşılamayan dil ki içinde 40 bin kelime var" diye
konuştu. Yıldız, grup toplantısına getirdiği Kürtçe sözlüğü de salondakilere göstererek, "Buyurun size Kürtçe sözlük. İster Türkçe'den Kürtçe'ye, ister Kürtçe'den Türkçe'ye" ifadelerini kullandı. Yıldız, Lozan Anlaşmasına göre Türkiye'de isteyen herkesin kendi dilini kullanabileceğini belirtti. Yıldız, konuşmasının sonunda Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ı konuşmasını yapmak üzere yine Kürtçe ifadelerde kürsüye davet etti.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ise konuşmasını Türkçe yaptı. Kışanak şunları söyledi: "Bugün burada bu ülkenin bir gerçeğine bir kez daha tanıklık ettik. Türkiye kamuoyuna bu mesajı veren Grup Başkanvekilimize teşekkür ediyorum. Aslında Türkiye halkı bir bütün olarak bu gerçekliğin farkında. Bunun çok insani, çok demokratik, çok doğal bir hak olduğunun da farkında. Ama bunun önüne engel çeken bir zihniyet var, bir yönetim anlayışı var, bir sistem var. Devlet ve hükümet gerçekliği var. Buradan bir
kez daha bir halkın dilini engelleme zihniyeti taşıyan herkesi şiddetle kınıyorum ve protesto ediyorum."
Bu arada, Bengi Yıldız'ın Kürtçe yaptığı açış konuşması Meclis TV tarafından yayınlanmadı. Meclis TV, Kışanak'ın konuşmaya başlamasından sonra yayına girdi.