Hazar'ın statüsü Bakü'de masaya yatırılıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, 18 Kasım'da Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülke liderleri zirvesine ev sahipliği yapacak. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'n

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, 18 Kasım'da Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülke liderleri zirvesine ev sahipliği yapacak. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Hazar Liderler Zirvesi'ne katılacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan haftalık basın toplantısında, Berdimuhamedov'un Bakü'deki Hazar zirvesine katılacağı ve zirve kapsamında bir dizi ikili görüşmelerde bulunacağı kaydedildi. Zirveye, Hazar'a kıyısı olan beş ülke; ev sahibi Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un katılması hedefleniyor.

Zirvede, Hazar'ın hukuki statüsünün ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliği ilişkileri ve diğer bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

Hazar Denizi'nin hukuki statüsü yıllardır yapılan görüşme, toplantı ve zirvelere rağmen bir türlü ilgili ülkelerin tamamının kabul edeceği bir çözüme kavuşturulamıyor. Hazar'la ilgili liderler zirvesinin ilki 2002 yılında Aşkabat'ta yapılmıştı. Daha sonraki zirvenin Tahran'da yapılması kararlaştırılarak, bu zirve 5 yıl aradan sonra Ekim 2007 tarihinde Tahran'da gerçekleştirilmişti.

Öte yandan, geçen yıl Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Hazar Denizi'nin hukuki statüsüyle ilgili konvansiyonun hazırlanmasını öngören bir toplantı yapılmıştı.

Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesine önem veren Türkmenistan, bunun bölge ülkelerin çıkarları doğrultusunda uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesinden yana.